La calor és més eficaç que qualsevol insecticida per combatre el mosquit tigre. Les altes temperatures d´aquest estiu han provocat que a la regió central l´ambient sigui més sec que els darrers anys i hi hagi menys cúmuls d´aigua on el temut insecte de l´estiu pugui reproduir-se. Els responsables del Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat asseguren que la població de mosquit tigre s´ha reduït a les comarques de l´interior i això ho noten les farmàcies de Manresa, ja que aquest any estan atenent menys persones per les picades de l´insecte.

Les altes temperatures van propiciar l´aparició del mosquit tigre a Catalunya el 2004 i ara aquesta sembla ser la causa que n´hi hagi menys. «L´ambient provoca un paisatge més sec i hi ha menys cúmuls d´aigua, que és el medi on proliferen», explica Carles Aranda, responsable -juntament amb Roger Editja- del Servei de Control de Mosquits.

Les farmàcies de Manresa han vist com ha baixat el nombre de persones que hi acudeixen per trobar un fàrmac que serveixi per alleugerir el dolor de la picada provocada pel mosquit tigre. «Tot i no tenir-ho registrat, si al llarg d´aquest estiu han passat unes 40 persones, l´any passat potser n´havien passat una vintena més», explica Mireia Puig, de la farmàcia Jordi Vintró. Són els comentaris que repeteixen els farmacèutics de la ciutat. A la Joana Bonfills, els estius anteriors atenien persones gairebé cada dia per picades de mosquit tigre i asseguren que aquest any menys de deu persones s´hi han adreçat a buscar algun remei contra la picada, que és dolorosa. L´estiu passat van atendre una cinquantena de persones.

Tot i això, els experts avisen que cal estar alerta i que la sequera tampoc significa que aquest any no hi hagi mosquits tigre. «La meteorologia afecta aquests insectes, però s´ha de tenir en compte l´activitat humana. El medi ideal perquè es reprodueixin són les aigües estancades. Així, tot i que en general es pot afirmar que la seva presència ha disminuït, cal anar amb compte a les urbanitzacions o als dipòsits d´aigua», avisa Aranda.

«Jo he vist aquest estiu un parell de picades fortes en què fins i tot les persones afectades han hagut de prendre antibiòtic», explica Miquel Sánchez, de la farmàcia Antoni Nogueras. Els responsables del Servei de Control de Mosquits -que es dediquen a estudiar la població d´aquests insectes i a reduir-ne la presència- asseguren que l´augment de la calor no influeix en la intensitat de la picada. «Tot i tenir una temperatura més elevada que estius anteriors, la picada del mosquit tigre és igualment potent, així que s´ha d´anar amb compte», avisa Aranda.

La desena de farmàcies de Manresa consultades han notat en els darrers estius que els clients compren molts productes repel·lents. «Fa anys que convivim amb el mosquit tigre, ja ens hi hem habituat i per aquest motiu som més previsors i venem molts productes per evitar les picades», assenyala Susana Trapé, de la farmàcia Josep Trapé.

A part de comprar a la farmàcia productes per esquivar la picada d´insectes, també hi ha altres mètodes per anar alerta. Des del Servei de Control de Mosquits indiquen que en llocs molt localitzats el mosquit tigre pot trobar el medi ideal per reproduir-se i per tant cal no abaixar la guàrdia. «Al Baix Llobregat, però també a indrets del Bages, hi ha horts i zones de cultiu en una situació alegal. En aquests indrets, molt sovint hi ha dipòsits d´aigua per regar i aquí es pot trobar, sobretot aquest estiu, el mosquit tigre en la mateixa quantitat que l´any passat», destaca el responsable del Servei de Control de Mosquits.

Els experts tenen clar que, tot i que la població de la bèstia negra estiuenca ha disminuït, no desapareixerà, de moment, de la Catalunya Central.