Tretze vagons d'un comboi de vint carregats de potassa de l'empresa Iberpotash han bolcat aquest divendres a la línia ferroviària de mercaderies que uneix Sallent i Manresa amb el port de Barcelona. Els fets han tingut lloc cap a les 16.10 h en terme municipal de Santpedor (Bages) i cap dels dos maquinistes, únics ocupants del tren, ha resultat ferit.

L'aigua de boca que arriba a Manresa no ha resultat afectada

L'aigua de boca de Manresa no ha resultat afectada per la sal del comboi ferroviari bolcat aquesta tarda a Santpedor (Bages), segons ha informat Protecció Civil. En una piulada a través de Twitter el cos d'emergències ha indicat que l'aigua de La Sèquia que ha resultat contaminada pel vessament s'ha desviat a la depuradora.

Un cop s'ha tingut notícia del vessament, Aigües de Manresa ha tallat la captació d'aigua a l'alçada del Parc de l'Agulla (on hi ha la bassa que nodreix, prèvia potabilització, el dipòsit d'aigua a Manresa) i s'ha desviat a la depuradora. També aigües amunt s'ha desviat l'aigua perquè no es pugui veure afectada.

No es preveuen a hores d'ara restriccions en la captació d'aigua a Manresa ja que la bassa i el dipòsit es troben plens. A Pineda de Bages, urbanització de Sant Fruitós de Bages, municipi que també es podria veure afectat, de moment tenen reserves i no s'hi preveuen restriccions.

Descarrilament

El comboi transportava 44.700 quilos de sal, dels quals se n'haurien vessat uns 40.000. Part de la càrrega perduda ha anat a parar a la Sèquia de Manresa, un canal d'aigua que abasteix la capital del Bages per al consum humà. Aigües de Manresa i l'Agència Catalana de l'Aigua treballen per determinar la manera més eficaç de tractar el vessament.

Tant els trens com la línia pertanyen a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, que al costat de l'empresa Iberpotash faran front a la recuperació de la infraestructura. Al lloc dels fets hi ha dotacions de diversos cossos de seguretat com ara Bombers, Mossos d'Esquadra, Agents Rurals o Policia Local de Santpedor.

Les tasques dels cossos d'emergència se centren inicialment en la localització dels propietaris dels terrenys de l'entorn per poder portar grues i retirar tots els vagons. El succés ha causat força expectació entre els pagesos dels horts de la vora, que s'han acostat a veure el comboi bolcat.

S'espera que arribin al lloc grues de gran tonatge, gestionades per FGC, per aixecar i retirar els vagons descarrilats. Per a la gestió de la càrrega que no ha anat a parar a la sèquia s'ha contactat amb l'Agència de Residus de Catalunya.

Protecció Civil ha activat la fase de prealerta del pla PROCICAT pel descarrilament.