L´Ajuntament de Manresa afronta fins a final d´any un període d´intensa feina de planificació estratègica. L´Acord d´Investidura i Governabilitat signat per CiU i ERC l´11 de juny incorpora un calendari que estableix que en 6 mesos -ara ja en queden 3- s´ha d´haver aprovat un Pla Local d´Habitatge i elaborat el Pla de Ciutat 2015-2019 i un pla estratègic per coordinar les ajudes a persones amb necessitats.

En el mateix període de temps s´ha d´haver elaborat un programa contra la pobresa infantil i realitzat una auditoria de l´espai públic.

Els compromisos calendaritzats no s´acaben aquí i, segons consta en el document, en un any ­­­-el juny del 2016- s´han d´haver assolit 100 habitatges de lloguer social i, en un any i mig -el desembre del 2016-, cal haver provat provisionalment el nou Pla d´Ordenació Urbanística Municipal (POUM).

Feina de negociació

La feina de negociació del nou pla urbanístic tindrà molt gruix, perquè caldrà haver resolt les al·legacions -el termini de presentació acaba el 30 de setembre- i hi ha fortes diferències entre Convergència i Esquerra. L´acord estableix que s´aprovarà «amb el màxim consens polític i social, abans de finalitzar el 2016».

Sis mesos abans s´haurà hagut d´enllestir la feina per reestructurar l´empresa municipal Forum per tal que sigui una eina eficaç en la gestió de programes de mediació per a lloguers socials i d´Aval lloguer amb l´objectiu d´aconseguir els ja esmentats 100 pisos socials.

De manera encara més immediata, abans d´acabar l´any, caldrà crear una taula del tercer sector amb la participació de totes les entitats vinculades i els tècnics i grups municipals, amb la finalitat d´elaborar un pla estratègic transversal per planificar, coordinadament, les polítiques d´igualtat i les ajudes a les persones amb necessitats per tal que es puguin maximitzar els recursos, evitant duplicitats.

El nou govern té en aquests moments 3 mesos per elaborar el Pla de Ciutat 2015-2019, que ha de marcar les prioritats i direccions de govern de l´Ajuntament de Manresa durant l´actual mandat i que ha de ser treballat i debatut amb l´objectiu de cercar la màxima sintonia entre la ciutadania, les entitats i l´administració.

El document serà presentat el gener del 2016. En el marc del Pla de Ciutat hi haurà un bloc específic que incorporarà les actuacions per a la rehabilitació i promoció d´habitatge, la millora de l´espai públic i l´accessibilitat, la mobilitat, els programes socials, de foment de la vida comunitària i de promoció de l´activitat econòmica al Centre Històric.

Contra la pobresa infantil

Altres compromisos molt immediats són actualitzar el Pla local d´habitatge per ser aprovat abans d´acabar el 2015 i elaborar un Programa contra la pobresa infantil, ja per al curs 2015-2016, amb l´objectiu de detectar i solucionar el problema de la fam a Manresa, especialment entre els infants, buscant noves estratègies, també fora del curs escolar, que és quan es poden quedar sense cap àpat. Al marge de l´elaboració d´aquest programa, l´Ajuntament ja ha actuat aquest estiu per garantir-ho mitjançant els centres oberts.

A més es va acordar fer una auditoria, durant els primers sis mesos de mandat, per detectar, prioritzar i calendaritzar les actuacions més necessàries en col·laboració amb les entitats veïnals. L´auditoria serà la base d´un pla de xoc per millorar el manteniment dels barris.