Aquest mes de novembre l'Ajuntament de Manresa farà arribar a les entitats financeres propietàries de 700 pisos buits la notificació de l'obertura del procediment d'intervenció que pot acabar amb sancions econòmiques de centenars de milers d'euros si no faciliten la seva posada al mercat de lloguer a preus assequibles.

Les entitats financeres que rebran les resolucions els pròxims dies són la Sareb, el Banc Popular, BBVA, CaixaBanc, Banc Sabadell i Bankia. Tan bon punt rebin les notificacions, els bancs que l'Ajuntament ha detectat que han disposat de més de 50 habitatges desocupats permanentment sense causa justificada durant un termini de més de dos anys, s'obrirà un període d'audiència per recollir les seves argumentacions.

Tot seguit hi haurà un període de regularització perquè s'adaptin al Programa d'Inspecció de Pisos Desocupats i si no ho fan arribaran les sancions. El període és de 4 mesos més 2 de pròrroga, així que les primeres multes no arribaran abans de 6 mesos.

Pel que fa a la quantia de les sancions per desocupació anòmala no regularitzada, s'estableix una multa per cada habitatge desocupat per un import equivalent de 12 a 24 mensualitats de l'últim preu del lloguer mitjà a Manresa per m2 construït publicat per l'Idescat.

Amb independència de l'acció sancionadora, l'Ajuntament pot imposar de forma reiterada i consecutiva multes coercitives, fins a un màxim de tres, un cop hagi transcorregut el termini de regularització establert.

La recaptació de les sancions i, en el seu cas, de les multes coercitives de regularització, es destinarà a polítiques d'habitatge social. Es pot arribar a tractar de multes de centenars de milers d'euros per a les entitats financeres a base de multes de fins a 12.000 euros per cada pis buit de forma anòmala.

El regidor d'Habitatge, Antoni Llobet, ha assegurat que el programa d'inspecció es planteja com a finalitat obtenir que als habitatges "s'hi visqui" i que s'aconsegueixi que els ocupants paguin un lloguer que tingui proporcionalitat amb les economies familiars, i d'aquesta manera recuperar la seva funció social.