60.000 persones del Bages, el Berguedà i el Solsonès d'entre 50 i 69 anys, seran citats a fer-se una prova de detecció precoç de càncer de còlon i recte. A partir de la setmana vinent es començaran a enviar les primeres cartes per convidar-los a participar en el cribratge que promou el CatSalut. A les comarques centrals ho gestionarà la Fundació Althaia de Manresa. També hi prenen part farmàcies, l'Hospital Sant Bernabé de Berga, el centre mèdic de Solsona, i atenció primària. Ahir es va presentar.

El programa començarà a Manresa i progressivament s'anirà estenent a la Catalunya Central. És previst que en dos anys arribi a tota la població, i a partir de llavors es tornarà a repetir.

Sang a la femta

L'objectiu és detectar precoçment el càncer de còlon i recte, una patologia que no dóna símptomes fins que no ha evolucionat i que, en canvi, és la segona causa de mort per càncer a Catalunya. Per això és important detectar-lo tan aviat com sigui possible, va dir ahir en la presentació del programa el seu coordinador, el cirurgià Pere Culell. També és el responsable del cribratge de càncer de mama, que fa més de 15 anys que ja es porta a terme.

La prova consisteix a detectar sang a la femta, un dels senyals que hi pot haver algun problema. La població a qui va dirigit el programa, homes i dones, rebrà una carta convidant-la a fer-se la prova. S'haurà de dirigir amb la carta a les farmàcies que col·laboren en el projecte, que en aquests moments són 24 a Manresa. L'informaran sobre què ha de fer i li lliuraran un kit per dipositar-hi una mostra de femta. Es tracta d'un tub petit que, al seu torn, s'ha de dipositar dins d'una bossa. S'haurà de portar novament a la farmàcia, que ho durà a analitzar.