L´Ajuntament de Manresa ha presentat avui les línies principals i el calendari previst d´una nova i renovada edició dels pressupostos participatius, que tenen com a objectiu que la ciutadania contribueixi directament en l´elaboració dels pressupostos municipals 2016 i que s´impliqui més en els afers públics de la ciutat.

La regidora de Participació Ciutadana de l´Ajuntament de Manresa, Àuria Caus, ha estat l´encarregada de donar aquest migdia el tret de sortida d´aquesta nova edició que té la voluntat d´aprofundir "en un model de pressupostos participatius més integral i que culminarà l´abril de 2016 amb l´aprovació dels projectes seleccionats".

Caus ha recordat que el Ple municipal de l´Ajuntament de Manresa va aprovar el 19 de setembre de 2013 iniciar un procés de pressupostos participatius que s´havia de desenvolupar en tres fases de manera que progressivament s´anés ampliant la participació de la ciutadania en l´elaboració del pressupost municipal.

La regidora de Participació Ciutadana ha explicat que en la primera fase es va posar l´accent en la transmissió d´informació del pressupost per fer-lo més entenedor, va seguir una segona fase l´any passat obrint el pressupost a les entitats i als membres dels consells municipals i que es van concretar amb la presentació de 28 projectes, dels quals 20 van passar a la fase de votació popular, i amb un pressupost de 100.000 euros.

Caus ha manifestat també que, enguany, "la voluntat de l´equip de govern parteix de l´experiència assolida durant els anys 2014 i 2015, pretén millorar-ne el procés d´organització i implementació i amplia les partides de pressupost, incidint en les inversions però també en el d´activitats i serveis a les persones".

Els nous pressupostos incorporen els Consells Municipals Sectorials en la reflexió dels pressupostos municipals i integra el debat dels pressupostos participatius territorials de Districte als pressupostos generals.

Per a la regidora, el nou model "avança en la consolidació d´un model de pressupost participatiu on ciutadania, tècnics municipals i responsables polítics s´impliquin i col·laborin, cadascú des de la seva responsabilitat, en l´elaboració d´un pressupost més democràtic i participatiu".

S´incrementen les partides pressupostàries

El model de pressupostos participatius per al 2016 tindrà tres pilars importants. En primer lloc, hi haurà un pressupost de 200.000 euros -el doble que l´any passat- a disposició dels projectes de les entitats. Els projectes aprovats hauran de tenir un cost màxim de 50.000 euros cada un i podran ser destinats a millorar l´espai públic, l´urbanisme, els equipaments de la ciutat, o adreçats a finançar activitats o serveis a les persones.

Els procés de pressupostos participatius incorpora aquest any també 120.000 euros en inversions territorials dels Districtes -30.000 per cada un-. No es modifica l´actual sistema de treball però es farà una sessió per presentar el procés de pressupostos participatius.

El tercer pilar del model serà el treball d´explicació del pressupost destinat a cada àmbit en el marc dels Consells Municipals Sectorials així com la invitació a tots els ciutadans a poder assistir i participar encara que no siguin membres formals dels consells.

Un procés que finalitzarà l´11 d´abril de 2016

El procés de pressupostos participatius que s´ha presentat avui iniciarà una nova fase del 16 de novembre al 31 gener, durant la qual les entitats ciutadans podran presentar les seves propostes. Durant el febrer, es farà la valoració tècnica i al març s´exposaran, es presentaran i es votaran. Finalment l´11 d´abril es presentaran els resultats de forma oficial.

Podran presentar propostes totes entitats inscrites al Registre Municipal d´Entitats Ciutadanes de l´Ajuntament de Manresa a través d´una instància acompanyada del formulari a la web municipal o imprès a l´OAC, o bé mitjançat un correu electrònic a l´adreça participació@ajmanresa.cat. Les propostes de forma presència es poden presentar a qualsevol registre de l´Ajuntament (OAC, Urbanisme, Policia Local o Edifici Infants).