L´Ajuntament de Manresa ha afegit l'opció «Millorem l'espai urbà» a l'aplicació per a telèfons mòbils (App) ViuManresa, que està en funcionament des del març passat i que és un canal addicional a la web i al telèfon per a facilitar informació i gestions de forma no presencial. Uns 1.740 usuaris ja s´han descarregat l´aplicació.

A partir d´ara a l´App «ViuManresa» s´hi ha afegit l´opció «Millorem l´espai urbà» mitjançant la qual tots els ciutadans poden entrar les seves propostes de millora de l´espai públic, especialment en els àmbits de via pública, neteja, enllumenat, espais verds i jardins i parcs infantils.

Després les propostes de millora seran recollides pels tècnics municipals i seran estudiades i debatudes dins del treball d´anàlisi de les dades de l´auditoria de l´espai urbà. L´estudi de les propostes ciutadanes es preveu dur a terme durant el primer trimestre del 2016.

L'Ajuntament afirma que «Millorem l´espai urbà» no és una aplicació de queixes, per això ja es disposa d´altres canals de recollida, sinó una eina de participació ciutadana que vol complementar la participació de les associacions de veïns i veïnes i d´altres col·lectius.

Nou recurs

Des del juliol passat, l´Ajuntament de Manresa està treballant amb l´Auditoria de l´Espai Urbà de Manresa que té l´objectiu de detectar, prioritzar i programar les actuacions de millora urbana als barris de tota la ciutat, comptant amb la col·laboració de les entitats veïnals i altres col·lectius que enriquiran el treball de camp que durà a terme una empresa especialitzada en aquestes tasques.

La realització d´aquesta Auditoria està impulsada des de les regidories de Barris i Acció i Comunitària i d´Espai Urbà i Entorn Natural en el marc de l´acord d´investidura i governabilitat signat entre els grups municipals de CiU i ERC.

La realització de l´auditoria per part del govern municipal vol posar sobre la taula les accions que cal fer per dignificar l´entorn més proper els ciutadans. El treball d´auditoria ja s´està duent a terme pels tècnics de les diferents seccions i departaments de l´Ajuntament de Manresa, i posteriorment, es complementarà amb la col·laboració d´una empresa externa -un cop es faci el procediment de contractació- que hi contribuirà en el treball de camp.

Aquest document recollirà informació detallada sobre l´estat de les calçades, ferms, voreres, rebaixos, passos de vianants, mobiliari urbà, parcs i jardins, enllumenat i neteja.

En els cas dels parcs i jardins, enllumenat i neteja, com que aquests serveis estan gestionats per empreses concessionàries, aquestes ja fan valoracions internes i que s´inclouran en aquesta auditoria, així com també les auditories de neteja que duen a terme ciutadans voluntaris en col·laboració amb els tècnics municipals.

Un treball obert a la participació de la ciutat

El treball d´Auditoria de l´Espai Urbà esta obert a la participació de les entitats veïnals i diversos col·lectius de la ciutat que coneixen de primera mà quins són els aspectes de millora que cal abordar i donar solució de forma més immediata.

L´Ajuntament de Manresa, amb la voluntat de recollir la informació d´aquests col·lectius, va iniciar el mes de juny i juliol reunions amb les associacions de veïns de la ciutat i se´ls va passar un model d´enquesta perquè poguessin valorar la situació del barri, així com demanar propostes de millora per enriquir el document. L´enquesta demana informació dels carrers de cada barri en relació amb: l´estat del paviment, calçada, esvorancs, estat i amplada de les voreres, rajoles, enllumenat, arbres i jardins, senyalitzacions i mobiliari urbà.

En les properes setmanes, l´Ajuntament preveu la realització de trobades amb diferents col·lectius de la ciutat (gent gran, escoles, persones amb mobilitat reduïda i altres) que també podran aportar la seva opinió.