De 1.300 operacions de cataractes l'any, a 2.000. És el que s'ha proposat l'Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa per intentar reduirj les llistes d'espera d'aquestes intervencions quirúrgiques. Segons dades del departament de Salut, el juny d'aquest any hi havia 768 persones pendents de passar pel quiròfan per operar-se de cataractes. Representen el 44 % de les llistes d'espera del que es poden considerar les intervencions més comunes. El temps d'espera mitjà també és el més alt. S'acosta als 8 mesos. [Vegeu gràfic interactiu al final de l'article]

«Per la població que tenim al nostre territori hi hauria d'haver entre 1.900 i 2.000 cirurgies de cataractes l'any», diu el director assistencial de la Fundació Althaia, Ignasi Carrasco. Per això «aquest any hem augmentat la nostra capacitat per operar-ne i arribar vora les 2.000». Afirma que «el que hem fet és adaptar la capacitat d'operar a les necessitats del territori, independentment del que ens compri el departament de Salut». Històricament era el Servei Català de Salut qui contractava un determinat nombre d´intervencions a l´any. Això ara ha canviat i es valoraran resultats.

Arribar a 6 mesos d´espera

El projecte es va posar en marxa l'abril passat, «i a final d'any crec que no hi hauria d'haver més de 6 mesos d'espera». Segons les últimes dades proporcionades per Salut, la mitjana és de 7,83 mesos, que representen 243 dies, lluny dels 180 a què es pretén arribar. Segons Carrasco cada any es duia a terme una activitat complementària per reduir les llistes d'espera en aquest procediment. «Fèiem un esprint. Ara el repartim al llarg de tot l'any».

El juny d'aquest any hi havia 1.745 persones pendents d'operar-se a Sant Joan de Déu. D'aquestes, 768 per fer-ho de cataractes, i la resta, 977, per les tretze intervencions no urgents que fins ara s'havien de garantir en un termini de 6 mesos. Ara aquest sistema canviarà i tan sols es garanteixen abans de sis mesos tres procediments: el de cataractes, la pròtesi de maluc i la de genoll. La resta s'han d'operar abans d'un any, igual que totes les intervencions de cirurgia major. Les operacions quirúrgiques que fins ara s'havien de garantir eren les varius, les hèrnies, colecistectomia, artroscòpia, prostatectomia, canal carpià, amigdalectomia, circumcisió, histerectomia, galindons i quist pilonidal.

Carrasco explica que «ens hem d'adaptar a aquesta nova demanda del CatSalut. Aquí hi ha de participar el criteri clínic. A vegades ens trobàvem amb algun contrasentit com per exemple que alguns galindons els haguéssim de fer més ràpid respecte d´altres intervencions. S'han de poder fer ràpid, però les pròtesis i les cataractes són procediments que milloren molt la qualitat de vida del pacient. També estaven al mateix calaix una hèrnia i que et traguessin un cargol que et van posar i que si es fa al cap d´un o dos anys no passa res». En opinió de Carrasco «no tot ha de tenir la mateixa prioritat».

Noves instruccions

Les noves instruccions de Salut són, doncs, que totes les intervencions de cirurgia major s'hagin d'operar abans d'un any. «El sistema sanitari és incapaç de fer-ho immediatament. Hi ha d'haver un període d'adaptació». En el cas de l'Hospital de Sant Joan de Déu la idea és que ningú no s'hagi d'esperar més de 20 mesos, i anar reduint les llistes «progressivament per acostar-nos a l'any» en totes les intervencions de cirurgia major. Això vol dir que alguns procediments que s´operaven en sis mesos es podrien intervenir més tard.

Llista d'espera a Althaia

Create your own infographics