El projecte Torna Terra per tornar horts a la vida, que compta amb socis manresans, serà present dijous i divendres a Dublín al seminari EIP- AGRI «Promovent la creativitat i l´aprenentatge a través dels sistemes de coneixement agrari i innovació interactiva» sobre l´estat de la pagesia a Europa.

El congrés ha triat iniciatives innovadors o de bones practiques i el projecte Torna Terra, impulsat des del Bages i el Solsonès, i que tot just està a les seves beceroles, ha estat elegit per la seva capacitat de crear xarxa, recuperar espais i buscar el retorn dels consumidors sobre els productes de les varietats de llavor recuperades.

Es tracta d´una iniciativa del pagès Arnau Vilaseca Puigpelat, de Cal Palà de Prades; MengemBages, de la cooperativa Frescoop i la cooperativa l´Arada, amb la col·laboració de l´Associació l´Era.

Les quatre entitats són les quatre baules d´una cadena que té la seva força en l´ideari basat en el sentit comú que la guia: hi ha molts horts abandonats que podrien tornar a produir amb una mínima infraestructura i, al mateix temps, hi ha entitats que tenen les llavors, el coneixement i les línies de distribució per a fer-ho possible.

Arnau Vilaseca Puigpelat és el responsable inicial de cercar espais i horts abandonats i de recuperar-los per poder tornar a fer-los productius. Ha obert la web tornaterra.cat.

L´Era, a través del projecte Esporus, col·labora amb el projecte facilitant el planter de les varietats locals que es decideixen plantar. A més, assessora quines varietats s´adaptaran millor a la situació climàtica d´alçada i de característiques del terreny.

Finalment, MengemBages és qui distribuirà el producte a través de les seves botigues de barri i de la venda en línia i aportarà la informació necessària sobre la demanda, ja que es busca planificar la producció i reduir excedents.