El tàndem format per Gabriel Rufián, cap de llista al Congrés per ERC, i Joan Tardà, número 2 de la candidatura, ha animat aquet dilluns al vespre els independentistes a participar el 20-D. ha sigut a l'acte central de la formació al Bages que es va celebrar al teatre Conservatori de Manresai ha omplert la platea i part del primer pis.

Rufián ha posat el seny i la seva ironia fina, com quan ha dit que per reformar la Constitució cal "una dreta suau, que no és el cas, una esquerra valenta, que tampoc i les 7 boles de drac". Parlant sempre en castellà, ha començat amb una frase que ha fet cèlebre: "somriguin, hem nascut per guanyar", destacant que cal anar a Madrid per "dir-els-hi a la seva cara u a casa seva que han perdut".

Tardà, més contundent, hi ha posat la rauxa. Segons ell "no hi ha solucions espanyoles als problemes de Catalunya". A qui defalleixi o tingui dubtes respecte el procés va recordar que "el que estem fent és titànic", a més a més d'advertir que "si no guanyem que Déu ens agafi confessats".

A l'acte també hi ha intervingut la secretària general d'Esquerra, Marta Rovira, qui ha assegurat que el veritable canvi real "és la independència" i no pas haver de tornar a demanar permís a Madrid per fer un referèndum". La candidata del Bages, la sallentina Mirella Cortès, ha afirmat, al seu torn, que "hem d'anar a Madrid a dir adéu a Espanya, no als espanyols. No hem de tenir por ni cap mena de desànim".