La segona fase del projecte de millora i ampliació de la urbanització del carrer del Joc de la Pilota ja ha finalitzat i fins a l’inici de la tercera fase d’obra (el 7 de gener), hi haurà canvis de circulació al sector.

S’obrirà al trànsit de vehicles el carrer del Carme i carrer Infants, de manera que els vehicles que circulin per plaça del Carme (provinents de plaça Milcentenari o bé Passatge dels Amics) podran continuar pel carrer Carme i Infants en direcció a Plaça Infants.

Es restablirà el sentit de circulació habitual de carrer Cap del Rec i l’ordenació de trànsit en illa de vianants del carrer Sobrerroca a partir del Passatge Amics (control d’accés amb fotomultes).

S’obrirà al trànsit de vehicles el carrer Joc de la Pilota, entre els carrers Dama i Infants, el sentit de circulació d’aquests tram serà ascendent (de carrer Dama a carrer Infants). Es mantindrà tallat el trànsit de vehicles del carrer Joc de la Pilota entre el carrer Dama i la plaça dels Drets, a la zona de la torre de Sobrerroca. El 7 de gener començaran els treballs de la tercera fase de l’obra, que afecten aquest punt.

Els vehicles podran accedir als carrers Llussà i Dama des del carrer Puigterrà de Dalt i continuaran per carrer Joc de la Pilota en direcció a carrer Infants i plaça Infants. Es tracta d’una opció que utilitzaran gairebé exclusivament veïns de la zona, per accedir a pàrquings.

Es mantindrà tallat el sentit de circulació de vehicles de plaça Infants direcció a carrer Joc de la Pilota des de Muralla del Carme i es mantindrà el canvi de sentit dels carrers Puigterrà de Dalt (tram entre els carrers Flors de Maig i Sant Salvador) i Sant Salvador, de manera que els vehicles que circulin per Muralla del Carme continuaran pels carrers Puigterrà de Dalt, Sant Salvador, Hospital i Sant Andreu per accedir al carrer Sobrerroca.

Inversió de 445.000 euros

Les obres d’urbanització del Joc de la Pilota, que es va iniciar el setembre passat, abasten tota la longitud del carrer així com el lateral est de la plaça Europa. El seu objecte és renovar i ampliar els elements d’urbanització i les infraestructures de les xarxes de serveis existents, uns treballs que tenen un cost total de 445.830 euros.

Aquesta actuació complementa les recents intervencions realitzades a l’entorn més proper, com són les urbanitzacions del carrer Sobrerroca, el carrer Serarols, la Baixada del Pòpul,la Plaça Major, el passatge Amics, la plaça del Carme i la plaça Hospital.

Els treballs de millora al carrer Joc de la Pilota s’inclouen en el desenvolupament previst per al Centre Històric de Manresa, amb la voluntat de dotar de qualitat urbana en aquest entorn representatiu de la ciutat i amb un fort caràcter veïnal.

Abans de l’inici d’aquesta actuació al carrer Joc de Pilota es trobava urbanitzat de forma deficient i, si bé oferia els serveis bàsics a les edificacions i activitats actuals, aquests serveis, especialment la xarxa de clavegueram, es trobaven en un estat obsolet. La pavimentació existent presentava diverses actuacions de reparació, amb una composició material molt irregular amb trams de lloseta prefabricada de formigó, trams de macadam, trams de formigó i trams asfaltats. Així mateix, les voreres eren estretes i en alguns trams no compleixen l’amplada mínima de 1,50 m segons indica el Codi d’Accessibilitat.

Una superfície de 1.500 m2

L’objectiu d’aquesta actuació, que té una superfície d’actuació de 1.482 m2, és la millora i ampliació de les infraestructures de les xarxes de servei i de la pavimentació de l’àmbit, corregint les irregularitats i amb la intenció de donar un caràcter homogeni al Centre Històric que doni coherència al conjunt d’intervencions realitzades en aquest entorn els darrers mesos.

L’actuació pretén fer un pas més en la conversió dels carrers i places del Centre Històric en un espai de prioritat de vianants. L’ordenació de la urbanització defineix dos àmbits amb materials d’acabat diferenciat. Per una banda els materials que caracteritzen l’interior de l’antic clos de emmurallat que arriba fins a definir un perímetre al voltant de les antigues muralles. I per l’altra, els materials per als ravals històrics fora muralles.

En el primer àmbit, el material de pavimentació és el granit. En el segon àmbit, els materials fixats són peces de formigó i aglomerat asfàltic; com a exemple d’execució amb aquests segons materials podem citar la plaça Hospital.

Per limitar l’ocupació de l’espai per part dels vehicles, i restringir-lo només a l’espai de pas, s’utilitzen dues solucions: desnivell en el paviment i col·locació de daus de pedra. L’ordenació plantejada farà evident, ja des de l’accés per la plaça Infants, que s’entra en un espai de prioritat per a vianants (per la presència d’un gual i pel canvi de material de pavimentació).

L’actuació elimina la presència de barreres arquitectòniques i preveu la plantació d’arbrat al llarg de tota la vora de la plaça Europa. Els treballs han permès localitzar l’antiga torre d’accés al portal del Carme del recinte de muralles medievals. S’han realitzats treballs arqueològics que han permès documentar i protegir la troballa. Un cop acabi completament l’obra, es gravarà la traça de la torre al nou paviment.