Vuit entitats i 52 particulars, sobretot veïns de les Escodines, signen una instància que van entrar ahir al migdia a l'Ajuntament on li reclamen que obligui el manresà Pere Foradada a enderrocar el mur que va construir fa més de deu anys al camí de la creu del Tort, que passa per la seva propietat, i que impedeix el pas per anar a la creu del Tort des del sector Pont Vell.

Joan Antoni Pussó (Associació Cultural Recreativa Divina Pastora); Antoni Fernández, Jordi Bonvehí i Jaume Serra (Centre d'Estudis del Bages); Lluís Matamala (advocat), Josep Llobet (Amics de l'Art Romànic del Bages) i Pilar Rius (advocada que va mantenir un litigi amb Foradada pel camí) van entrar la instància al consistori. D'entitats, també hi figuren Òmnium Cultural, l'Associació de Veïns de les Escodines, Meandre, El Pou de la Gallina i l'Associació Memòria i Història de Manresa. Defensen que el camí de la creu del Tort, també conegut com de la font de Fans, és públic. Reclamen al consistori que el faci obrir amb urgència i no descarten portar-ho al jutjat si no actua aviat.

Foradada nega que sigui un camí públic. Per afirmar-ho, es basa en dos plànols i un certificat del consistori segons el qual no existeix oficialment. Matamala puntualitza que "l'Ajuntament no diu que no hi passi un camí públic, sinó que només es fonamenta en el tema del cadastre i diu que no l'hi ha trobat, però la realitat s'imposa sobre el cadastre". Foradada també aporta que, el 2001, en un judici que el va enfrontar a la família veïna Rius-Palomas, el jutge va desestimar fer obrir el camí en considerar que pertoca a l'administració demanar-ho i no a un particular. Sí que va declarar, el jutge, que "el demandat [Foradada] ha de demolir la part del mur de formigó construït per ell que recolza al mur o paret de la finca dels demandants", els Rius-Palomas.