A l'hora de triar un lloc del centre històric de Manresa per a la foto de l'entrevista, Adam Majó Garriga (Manresa, 15 de desembre del 1968) no el va tenir clar. Si era massa maco, podia semblar que en donava una imatge excessivament optimista; si era massa lleig, el contrari. Al final, li va semblar bé fer-la davant dels antics jutjats, a la Baixada del Seu. Perquè aquest edifici, que serà la seu central de la Generalitat a Manresa, s'adiu amb una de les seves «obsessions» com a comissionat del centre històric: donar vida a edificis singulars buits. Majó, regidor de la CUP els dos mandats anteriors a l'actual, començarà a exercir el nou càrrec el 20 de gener. Tindrà un espai per rebre la gent al carrer d'Amigant, on hi havia les oficines del POUM. Vindrà a Manresa de Berga, on viu, amb cotxe particular, i mantindrà un mínim la feina de professor de llengües «per no trencar del tot amb la docència i l'alemany».

Quina serà la seva feina? Si pot ser, explicada sense paraules tipus sinergia. Que s'entengui, vaja.

Fer de facilitador. Que si algú vol fer una activitat al barri, permanent o temporal; si algú hi vol venir a viure, invertir, rehabilitar; qualsevol proposta que es vulgui fer i que tingui una dificultat de gestió, intentar facilitar-la. Fer de mediador entre la persona interessada i els serveis tècnics de l'Ajuntament per trobar solucions tècniques que ho permetin. Una altra feina és canviar la percepció que tenen els veïns, la ciutat i els visitants o els potencials visitants del centre històric. La gent té la percepció que el barri vell està fatal, i no és veritat.

Alguna altra?

Sí, impulsar projectes nous per al barri. Després, qui ho haurà de decidir és el ple i qui ho haurà d'executar és l'equip de govern. Tot això són feines que m'he autoimposat. Ningú no m'ha dit: has de fer això. És com m'he proposat organitzar-me i l'equip de govern i ERC, que és amb qui he parlat fins ara, m'han dit: endavant, ens sembla bé.

Què farà, primer de tot?

Un inventari exhaustiu de tot el que hi ha per demostrar que és el millor barri de Manresa: quantes botigues hi ha, quants parcs, quantes esglésies, escoles, hospitals, teatres... I, quan el tingui, demanaré a qui em digui que el barri vell està fatal que em demostri a quin altre barri hi ha millors condicions.

Abans d'instal·lar-se a Berga per qüestions personals va viure molts anys al Barri Antic. Quants i on. Hi tornaria a viure?

Des del 1994 fins al 2014. Primer, al carrer de Sant Miquel, i, després, a la plaça de la Immaculada. Sense cap mena de dubte. Si mai torno a Manresa, buscaré pis al Barri Antic. Perquè és el barri més ben comunicat, amb més activitat cultural, amb més serveis públics, amb una oferta comercial que està molt bé. Amb més encant... Tinc molt clar que és el millor barri de Manresa, però també amb molts problemes, i això és el que hem de solucionar.

D'ençà del 1994, ha millorat o ha empitjorat?

Crec que el problema és que no hem aconseguit invertir del tot la tendència. Jo entenc que el Barri Antic, o el centre històric, perquè aquí hi incloem Escodines i una part de Vic-Remei, no és homogeni. Hi ha zones que han millorat de forma evident. La dreta de l'eix Born-Alfons XII: la plaça Gispert, la Clavé, la de Montserrat... Bàsicament, perquè s'ha aconseguit situar-hi equipaments que han funcionat: el Conservatori, els jutjats, els Quatre Cantons amb l'Abacus a sota... En canvi, segurament Escodines, la resta del Barri Antic i el tros de Vic-Remei han anat enrere perquè, tot i que s'hi han fet millores puntuals, molta activitat i gent que hi havia han marxat. El que hem substituït no ha compensat el que hem perdut.

Hi ha algun tema que sigui especialment urgent? L'habitatge?

Està clar que és el barri amb més habitatges buits i que aconseguir que sigui un lloc atractiu per viure-hi encara ens costarà. Tot i així, hi ha dos camps per córrer: un és l'habitatge de protecció i, l'altre, convèncer la gent que s'hi pot viure tan bé com en qualsevol altre barri, però amb un plus de personalitat, d'encant, d'història. Jo sóc dels que estan convençuts que hi ha edificis amb patis al darrere, àtics amb terrasses amb unes vistes molt boniques que algú amb un poder adquisitiu mitjà pot convertir en un bon lloc per viure-hi. Hi ha moltes possibilitats.

Com presentaria el barri a algú que no el conegués?

D'entrada, és un barri molt gran i que no és el centre geogràfic, que és una dificultat que té. Un barri que la burgesia va abandonar fa cent anys i que després han anat omplint sectors populars amb un poder adquisitiu baix, i això ha fet que s'invertís poc en el parc immobiliari, que està en males condicions. Això s'ha intentat compensar els darrers anys amb inversió pública, però té els seus límits.

Si fos a qui ho explica no sé si m'animaria gaire a venir...

Malgrat tot, hi ha el que et deia al principi: si hi ha un barri a Manresa que destaqui per la seva bellesa real o potencial és el Barri Antic.

El va molestar la crítica dels companys de la CUP al seu nomenament i el seu vot en contra en el ple de dijous passat?

Molestar no és la paraula.

Quina seria?

Crec que s'equivoquen en l'argument que donen dels càrrecs de confiança, perquè ells saben perfectament que la CUP, en molts ajuntaments on governa i a la Diputació, i fins i tot en ajuntaments on no governa, té càrrecs de lliure designació perquè és la figura més útil per a determinades funcions. Per tant, aquesta defensa de no voler posar càrrecs de lliure designació no és coherent amb el que està fent la CUP, ni té cap sentit.

Per què creu que el va escollir el govern de Junyent?

Vull pensar que és perquè sóc una persona que coneix bé el barri, que durant molts anys m'ha preocupat i he fet propostes, tant a nivell personal com de la CUP.

Per què el va acceptar, perquè per moltes idees que tingui, sense diners per fer-les...

No tindré un pressupost propi però sí que tinc el compromís que les altres regidories tindran en compte les propostes que faci i buscaran la manera de dotar-les de finançament. En principi, entenc que hi ha un compromís del govern i dels dos partits que li donen suport de creure's aquestes propostes i de fer-se-les seves. És clar, si veig que topo contra una paret potser m'ho replantejaré.

Hi ha qui retreu que no s'hagi fet la designació d'aquest càrrec públic per concurs?

No crec que sigui la persona de Manresa millor preparada. Potser n'hi ha d'altres, però del que sí que estic segur i convençut és que no la trobaríem fent un examen.

Quant cobrarà, net?

Seran uns 1.800 euros.

Dins de l'aposta pel centre històric hi ha tot el tema de sant Ignasi. Com el valora?

Tinc l'esperança, sobretot, que ajudi les Escodines. Que la Cova visqui d'esquena a la ciutat és un problema, però que visqui d'esquena a les Escodines és un drama. No pot viure-hi. Una altra de les meves obsessions serà omplir de contingut els edificis singulars que hi ha al barri: cambra de comerç, l'auditori de Sant Francesc, el Segre, etc. Per a la majoria tinc idees, però són projectes a llarg termini. Ara, si d'aquí a tres anys no n'hi ha cap que hagi reeixit, tots els edificis són buits i sense ni tan sols un projecte, sí que em sentiré fracassat.