Una agradable sorpresa. Així van qualificar la majoria de visitants l'Espai Manresa 1522 dedicat a sant Ignasi que hi ha a l'edifici del teatre Conservatori. La majoria no s'imaginaven que hi hagués restes del que queda d'un antic convent. Ahir es va obrir al públic per primera vegada. L'Espai Manresa 1522 és a l'antic claustre del convent dels dominics, on sant Ignasi va fer estada almenys dues vegades mentre va ser a la ciutat. És un dels equipaments de referència del Pla Manresa 2022 per commemorar els 500 anys de la visita del fundador de la Companyia de Jesús.

Es va estrenar ahir a la tarda i bàsicament s'hi van poder veure famílies que van aprofitar l'ocasió per acostar-s'hi. Hi van passar una seixantena de persones en una tarda especial com la de Sant Esteve.

D'entrada el projecte es va endur elogis. "Fa goig", comentava un avi que acompanyava els seus fills i nét. D'altres explicaven que no s'havien imaginat que dins el teatre Conservatori hi hagués un antic claustre. També hi havia qui comentava que era una bona idea recordar sant Ignasi al centre de la ciutat. "De no tenir res a tenir això... Feia falta".

També hi va haver crítics, encara que ahir eren els menys nombrosos, com qui va trobar a faltar més referències històriques de sant Ignasi, o que els elements de la museïtzació són més aviat pocs. "Quan facin pagar entrada no sé si la gent vindrà", opinaven altres. Els pròxims mesos la visita serà gratuïta.

Qui s'acosti a l'Espai Manresa 1522, la ciutat d'Ignasi, es trobarà a mà dreta el mostrador i a mà esquerra un plafó en què es recorda que sant Ignasi ha fet que el nom de la ciutat s'hagi escampat per tot el món. Un mapamundi situa els noms de Manresa que hi ha escampats als cinc continents.