Juntament amb l'Espai Manresa 1552, la ciutat d'Ignasi, Manresa, també disposa del conjunt escultòric l'Acollida, obra de l'artista manresà Ramon Oms. És al mig de la plaça Fius i Palà, a escassos vint metres del nou equipament museïtzat dedicat a sant Ignasi, i ja s'ha convertit en una veritable atracció per als vianants.

Representa una porta mig oberta amb una noia a una banda del llindar. Ahir, coincidint amb el primer dia que s'obria l'Espai Manresa 1522, tothom qui hi passejaven a prop se la mirava, en contemplava tots els detalls i, evidentment, hi passaven. Pràcticament tothom qui s'hi aturava aprofitava l'ocasió per fer-li fotos o per fotografiar-se mentre passava per la simbòlica porta. A aquest pas es pot convertir en un símbol de la ciutat.

Passar per la porta

De fet, aquesta és la idea dels promotors del projecte de l'equipament museïtzat de l'antic convent dels dominics. Josep Huguet deia ahir que "jo crec que serà el Canaletes de Manresa. Passar per la porta", que és el que fa qui s'hi acosta, "vol dir entrar a la ciutat i quedar-s'hi". També expressava un desig: que tots els manresans que convidin algú de fora el facin passar per la porta.

L'escultura no està dedicada pròpiament a sant Ignasi, sinó a Manresa i a les seves dones. "És un homenatge a tota l'acció d'acollida que Manresa ha fet al llarg del temps amb pelegrins, refugiats, immigrants... És una idea genèrica, tot i que evidentment Ignasi és el detonant de l'escultura, però és un homenatge a la ciutat, la ciutat que acull.

Tot i així hi ha detalls ignasians. A la porta es poden veure diverses mans que porten el bol de sant Ignasi, que és a la a la Cova i del que es diu que era on menjava el sant. Vol representar les mans que el van alimentar i que el van guarir quan estava malalt. També hi ha el cinyell o la corretja que feia servir de cinturó i que es va conservar a les Marcetes fins a mitjan segle passat. Així mateix la textura de la porta, més aviat rugosa, vol recordar el sac amb què anava vestit el religiós.

A la part del darrere de la porta hi ha gravada la paraula acollida en català, castellà, basc i anglès, i la definició que en va fer Pompeu Fabra: "Rebre algú, admetre'l a casa nostra, en la nostra companyia, o acceptar".

Llocs d'acollida

Durant la seva estada a Manresa, l'any 1522, sant Ignasi va ser acollit principalment en quatre llocs. Per una banda l'antic convent de Sant Domènec, al costat d'on hi havia l'església de Sant Pere Màrtir; a la Cova, on hi havia la balma on feia oració; a la Seu, on anava cada dia a pregar; i a l'antic hospital de Santa Llúcia, on es va allotjar quan va arribar a la ciutat.