Un constipat és molest, genera incomoditats i a més a més és pràcticament inevitable agafar-ne més d'un l'any. Però fa treballar el sistema immunitari del cos, i això és bo.

En aquesta època els refredats són una de les causes més comunes de visita a la consulta del metge, sobretot en pediatria. Però també a les farmàcies o a establiments com herboristeries. No impedeix viure amb certa normalitat el dia a dia perquè és un procés banal, però tothom desitja treure's de sobre els mocs, els ulls plorosos, els esternuts, la tos i el malestar general el més aviat possible. Però només hi ha un remei infal·lible: que vagi fent. No hauria de durar més de 5 dies.

El constipat és una infecció causada per un virus. Entra dins la normalitat que una persona sana en tingui d'un a cinc al llarg de l'any, explica la metgessa i vicepresidenta de la junta del Bages del Col·legi de Metges, Dolors Comet. No es cura ni s'ha de tractar amb antibiòtics, ben al contrari. "Jo particularment no recomano gaire res. Mocar-se, hidratar-se, prendre paracetamol si hi ha unes dècimes de febre o malestar, i poca cosa més", comenta el metge de l'àrea bàsica de salut de les Bases de Manresa Xavier Masgrau. Ni xarops, ni descongestius nasals, ni antiinflamatoris pel mal de coll, que poden tenir efectes secundaris, i encara menys els esmentats antibiòtics.

A diferència de la grip, no hi ha vacuna contra el constipat. "En la grip hi sol haver una soca del virus que preval cada temporada. El constipat el pot causar més d'un virus. N'hi ha tants de diferents, i d'aquí que una persona es pugui constipar més d'un cop l'any, que és impossible fer una vacuna", segons Masgrau. "Entenc que a nivell econòmic no seria rendible. Entre d'altres coses perquè un refredat és un procés infecciós banal que rarament et limita la vida diària. La grip sí, i això genera una despesa molt alta, des de recursos assistencials, baixes laborals, ingressos...". Tot i que un constipat no inhabilita una persona individualment, col·lectivament sí que també té un cost per al sistema. "És cert", reconeix Masgrau, "genera moltes consultes sobretot en pediatria. De seguida que els nens tenen mocs es tendeix a portar-los al metge. En adults no tant".

Ningú no està deslliurat, doncs, de l'amenaça de patir un refredat. La infermera de l'àrea bàsica del Barri Antic Pilar Puig comenta que, encara que una persona estigui físicament bé, amb bones defenses, "es pot constipar igualment. L'única diferència és que ho passarà d'una forma més lleu". A més a més, "també és bo que el sistema de defenses treballi. Un cop hagis agafat aquest virus, quan torni a passar per davant teu ja no et farà efecte. Et refredaràs per un altre virus, però no pel primer". Per això els nens petits agafen de tot quan van a les llars d'infants. El seu sistema immunològic és primerenc encara. A mesura que es vagin fent grans ja no estaran constipats tot el dia.