No hi havia cap precedent d'una coalició de govern entre Convergència i ERC a la ciutat de Manresa... Fins aquest divendres.

Al carrer del Balç i amb tota la solemnitat que requeria una jornada que l'alcalde, Valentí Junyent, va qualificar d'"històrica" es va signar l'acord de govern entre CDC i ERC.

I Unió? Doncs l'únic regidor que quedava d'UDC, Miquel Davins -l'altra regidora Olga Sánchez va deixar la presidència d'UDC a Manresa el juliol passat i després es va donar de baixa del partit-, no va ser present ahir a l'acte.

Tampoc no hi havia la regidora de CDC Àuria Caus, per motius personals, però sí que hi era el regidor d'ERC sense cartera Pol Huguet.

Les competències de Davins -les regidories de Salut i Gent Gran- les assumeix la regidora Mercè Rosich.

Preguntat sobre el paper de Davins en el nou executiu, el portaveu del govern, Antoni Llobet, va afirmar que el que es presentava era un acord de govern entre CDC i ERC, no de CiU i ERC.

Davins "formarà part del ple municipal, però no de l'acord de CDC i ERC". Quan se li va insistir sobre el paper que hi jugaria, va respondre que "avui no hauríem de parlar més de les interioritats d'un grup municipal. En parlarem més endavant".

Els responsables de les principals regidories ja havien estat avançats per Regió7 el 31 de desembre, i de les incògnites que quedaven per cobrir destaca la de la regidoria de Cultura, que passa del convergent Joan Calmet a la republicana Anna Crespo, il·lustradora i docent.

La també republicana Cristina Cruz (germana del televisiu Jordi Cruz) serà la responsable de dues noves regidories, Ocupació i Dona.

Cal recordar que la presidenta del grup municipal d'Esquerra, Mireia Estefanell, assumeix Dinamització Econòmica (abans Promoció Econòmica) i Participació, que tenia Àuria Caus, que afegeix Indústria a la regidoria de Comerç, que manté. Caus també tenia Joventut, que va a parar a Anna Crespo.

La republicana Àngels Santolària (ERC) es queda les regidories d'Acció Social i Cooperació, que tenia la convergent Mercè Rosich.

Marc Aloy (ERC) serà regidor de Planejament i Projectes Urbans, i d'Entorn Natural. En la nomenclatura més popular vindria a ser regidor d'Urbanisme i Medi Ambient, però la terminologia evoluciona -com va recordar el portaveu Antoni Llobet-, ja que el responsable anterior era el convergent Jordi Serracanta, que era regidor d'Espai Urbà i Entorn Natural, ara ho serà de Qualitat Urbana i Serveis i manté la regidoria d'Esports.

L'home dels números, Josep Maria Sala (CiU), que era regidor d'Hisenda i Governació, ho serà d'Hisenda i Organització, i el republicà Jaume Torras serà el regidor de Recursos Humans i Transparència.

Un govern fort

L'alcalde Junyent va dir molt reveladorament que les peces estaven "quadrades perquè sigui un govern fort al servei de la ciutat", i això havia requerit flexibilitat i acomodar-se a un escenari que no és el mateix que quan CiU havia governat amb 11 o 9 regidors.

Va insistir en la necessitat de la fortalesa del govern "perquè la ciutat pugui fer un salt endavant".

Junyent va afirmar que l'acord "reforça l'estabilitat" i va assegurar que, malgrat que CiU i ERC sumen 16 dels 25 regidors, la voluntat seria continuar governant des de l'acord. "No volem ser un corró", va dir a preguntes d'aquest diari.

L'acte d'ahir va ser la culminació d'un procés que havia començat set mesos abans. El dia 11 de juny, els grups de Convergència i ERC van rubricar, també al carrer del Balç, l'Acord d'Investidura i Governabilitat. A partir d'aquest document es va elaborar el Pla de Ciutat 2015-2019, que recull els compromisos pactats per realitzar al llarg de l'actual mandat, que acabarà el maig del 2019.

S'articulen en els cinc eixos programàtics de l'acord: polítiques socials i per la igualtat, participació ciutadana i transparència, promoció econòmica i foment de l'ocupació, impuls al centre històric i espai urbà, mobilitat i ciutat sostenible.

Gairebé de forma paral·lela a la presentació de l'acord de govern, el grup municipal del PSC feia públic un comunicat en què mostrava la seva "decepció per haver-nos hagut d'assabentar aquest matí pels mitjans de comunicació local de la definitiva configuració final d'un nou govern municipal per a la nostra ciutat".

Felip González afirmava que el PSC "esperava de vostès una certa cortesia municipal i que, abans de ser presentat als mitjans de comunicació, haguessin mostrat algun interès en, com a mínim, informar del seu acord -ni que fos de manera informal- a la resta de grups".

Reblava el clau demanant "que no caiguin en la temptació (com podríem pensar que els ha passat d'entrada) de tancar-se només en la potent majoria de la seva coalició".

Així queda l'organigrama del govern municipal:

Mireia Estefanell: regidoria de Dinamització Econòmica, Participació

Joan Calmet: regidoria de Turisme i Festes; Barris i Acció Comunitària

Àuria Caus: regidoria de Comerç i Indústria

Cristina Cruz: regidoria d´Ocupació; regidoria de la Dona

Antoni Llobet: regidoria d´Habitatge; regidoria d´Ensenyament i Universitats; portaveu del govern

Àngels Santolària: regidoria d´Acció Social; regidoria de Cooperació

Mercè Rosich: regidoria de Cohesió Social; regidoria de Salut i Gent Gran

Anna Crespo: regidoria de Cultura i Joventut

Jordi Serracanta: regidoria de Qualitat Urbana i Serveis; regidoria d´Esports

Josep Maria Sala: regidoria d´Hisenda i Organització

Jaume Torras: regidoria de Recursos Humans i Transparència

Olga Sánchez: regidoria de Seguretat Ciutadana; regidoria de Mobilitat

Marc Aloy: regidoria de Planejament i Projectes Urbans; regidoria d´Entorn Natural