Rajoles esmicolades, escocells seccionats i fora de lloc, voreres que s'inflen i es rebaixen com si es tractés d'una muntanya russa, perillosos embornals de reixes trencades, passos de vianants borrosos... No, no és la descripció d'un carreró amagat de la trama urbana de Manresa. Estem parlant d'un tram de l'aparador per excel·lència de la capital del Bages: el del carrer d'Àngel Guimerà, entre Crist Rei i els Esquilets, aquell que pot presumir de concentrar les botigues de les principals marques de moda i de tenir una gran capacitat per atraure clients de fora la ciutat.

Aquest vial que aspira a bulevard topa amb la deixadesa i deteriorament urbanístics que afecten sobretot el segon tram -d'Esquilets a Crist Rei. Es tracta d'una part que no va ser reformada ara fa 12 anys i que exhibeix signes evidents de decrepitud. Capítol a part mereix la il·luminació del vial: insuficient i lletja, gairebé inexistent quan s'apaguen els llums dels aparadors.

Començant el recorregut a peu per Crist Rei, a l'alçada de la botiga Montse Interiors, topem amb un total de sis contenidors de tots colors amb deixalles sobre la vorera. Aquesta és la imatge de benvinguda. L'espai que ocupen aquests contenidors és tal que molts vianants opten per passar entremig per creuar a la vorera d'on ara hi ha l'Intimissimi.

La vorera comença a donar els primers senyals de decadència a l'alçada de Soler Centre Visual: les rajoles que envolten els escocells -simples forats rectangulars- estan trencades i fora de lloc. A més, el sòl de la vorada no és pla com el de la calçada: mostra un perfil ondulat, amb inoportunes pujades i baixades. Més lloses esmicolades davant de Casa Pià; i una façana d'aspecte abandonat són la imatge que ofereix el carrer a l'alçada del número 40. La vorera torna a estar trencada davant les oficines del BBVA i, uns metres més enllà, a l'alçada de la botiga SG4, hi ha un embornal reixat malmès que representa un perill.

Pel que fa als passos de vianants, molts ofereixen una imatge millorable. A tall d'exemple, el que creua el carrer Circumval·lació (del Cokko cap a l'SG4), que està força despintat.

Busos, cotxes i taxis

Aquest segon tram del carrer Guimerà és obert al trànsit i els passejants han de conviure amb cotxes, taxis i busos urbans -que tenen una important parada davant del Zara. A més, la banda dreta de la calçada funciona com a aparcament de zona blava i de motos, i l'esquerra està reservada a la càrrega i descàrrega. Per tant, el vial queda a anys llum de ser l'illa de vianants per la qual molts sospiren.

Aquesta campanya de Nadal, l'Ajuntament va fer una prova pilot per convertir el carrer en illa de vianants. Entre els carrers Canyelles i el Sant Joan Baptista de La Salle (Esquilets), però, hi podien passar els cotxes dels veïns, el transport públic com taxis i autobusos urbans, la càrrega i descàrrega entre les 20 h i les 12 h. Al tram que va d'Esquilets a la Muralla sí que va quedar completament restringida la circulació de vehicles.