Manresa és la número 1 del rànquing a tot Catalunya en nombre d'empreses funeràries funcionant simultàniament a una ciutat.

La capital del Bages, amb tres empreses funeràries operatives -Fontal, Fontanova i Funerària del Bages- supera fins i tot Barcelona, que forma part del reduït grup de mitja dotzena de ciutats que en tenen dues. A la resta de municipis de més de 20.000 habitants funciona una única empresa funerària.

La particularitat d'aquesta situació ve donada pel fet que Fontal va tenir el monopoli del servei funerari a Manresa des del 1986, quan l'Ajuntament en va contractar el servei, fins al 1997, quan es va aprovar la lliure competència arran d'un reial decret aprovat pel govern popular de José María Aznar, que va liberalitzar el mercat en tots els municipis de l'estat espanyol.

Després de l'elaboració d'una primera ordenança municipal el 1996, l'Ajuntament va redactar un text refós el 1998, que regula les condicions i requisits tècnics i sanitaris per a la prestació de serveis funeraris a la capital del Bages.

A Manresa, la competència entre Fontal, Fontanova i Funerària del Bages s'ha fet encara més aferrissada pel fet que les tres funeràries de matriu local han acabat inserides en grans grups empresarials: Fontal a Mémora, Fontanova a Àltima i Funerària del Bages a Interfunerarias.

Excepcionalitat

Un informe elaborat sobre la competència en el sector dels serveis funeraris a Catalunya reconeix l'excepcionalitat del fet que a la capital del Bages hi hagi tres funeràries operatives.

L'informe afirma que liberalitzar no és senzill perquè hi ha obstacles i interessos que impedeixen el trànsit d'un sistema regulat a un de liberalitzat. L'estudi esmenta que una important font generadora de barreres és el règim d'autoritzacions municipals.