Ni el bisbat de Vic, propietari de la basílica de la Seu de Manresa, ni el seu departament de patrimoni tenien constància que al temple hi hagi un escut franquista. Fonts del bisbat han informat a Regió7 que "s'està estudiant la tipologia d'escut i la procedència, i des de quan i per quin motiu és a la Seu". Quant a la decisió de retirar-lo, "està en fase d'estudi".

L'escut franquista que hi ha a la Seu és situat al lateral interior del portal de Sant Antoni, just a l'altra banda del portal de Santa Maria, que és per on entra la gent al temple. En l'edició del 9 de gener passat, aquest diari va treure a la llum l'existència d'aquest escut, que ningú no s'han encarregat de retirar de l'interior del temple.

Ni bisbat ni Amics de la Seu

No ho ha fet el bisbat ni tampoc l'Associació d'Amics de la Seu, entitat que fa 45 anys que té cura del temple. En el seu cas, per raons diferents a les exposades pel bisbat. La presidenta, Maria Pilar Pla, ho ha justificat dient que "nosaltres ens dediquem a la restauració, però treure elements no és cosa nostra". Explica que "això es va fer a la banda que va pagar Jaume Masana Naudí [que va ser el primer president de l'entitat] i li devien fer posar", i afegeix que no és l'únic record franquista que hi ha a la basílica.

Esmenta que a la campana Santa Maria, feta de bronze, hi ha un relleu fet a la glòria del Caudillo, i que a les parets del campanar hi ha inscripcions anarquistes de la FAI i de la CNT; i el logo de Caixa Manresa al racó d'un vitrall del qual en va patrocinar la restauració. Pla diu que si el bisbat fa treure l'escut "també ho trobaré bé", però insisteix que a la Seu "hi ha coses de moltes èpoques". Ella proposa que "es podria maquillar d'alguna manera".