Ampans ha posat en marxa dos nous projectes destinats a joves que estan en situació d´atur, que han abandonat els estudis o bé tenen una titulació però no han tingut encara cap oportunitat de feina. Es tracta de 600 joves d´entre 16 i 29 anys, que es podran acollir, segons el seu perfil, als programes "Noves oportunitats per a joves" o "Experiències professionals".

AMPANS impulsa aquests dos projectes en col·laboració amb la fundació Intermedia, dins del programa d´ocupació juvenil a Catalunya, Garantia Juvenil 2014-2020 i el pla d´actuació del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, a través del Servei d´Ocupació de Catalunya (SOC).

Ambdós projectes, que requereixen de la implicació i complicitat del teixit empresarial del territori, s´han iniciat aquest mes de gener i s´ allargaran fins el novembre del 2017.

Noves oportunitats per joves

Amb l´objectiu que els joves de 16 a 24 anys assoleixin una certificació i retornin a la formació reglada, aquest programa s´adreça a aquells joves que van abandonar prematurament la seva etapa formativa i no compten amb cap acreditació educativa.

El Programa ofereix actuacions integrades d´orientació, formació, acompanyament, i intermediació, i es caracteritza per oferir als joves itineraris més llargs, fins a 2 anys, per desenvolupar el seu projecte professional i personal.

A més, les actuacions són personalitzades de manera que la formació i la metodologia s´adapten a les necessitats dels joves, que entraran en contacte amb professions i empreses, sempre acompanyats i tutoritzats.

AMPANS, amb la col·laboració de la fundació Intermedia, atendrà dins d´aquest programa a 270 joves de la Catalunya central (Bages, Berguedà, Osona, Anoia i el Solsonès), amb l´objectiu que assoleixin una certificació i el retorn a la formació reglada, o aconsegueixin accedir una feina de qualitat.

El programa que seguiran els joves que s´incorporen al projecte té una àmplia vessant innovadora en l´aspecte metodològic, i amb un gran valor afegit perquè reforça les seves competències socials, cíviques i emprenedores, així com un treball d´ apoderament del jove a partir d´ interessos motivacionals com l´esport, la cultura i les noves tecnologies.

Cal destacar la importància de la implicació de l´entorn comunitari i empresarial del territori en els programes, per facilitar als joves l´apropament a la realitat social i laboral, mitjançant accions de voluntariat i processos de mentoring, entre d´altres.

Experiències professionals

Aquest programa té l´objectiu de facilitar als joves amb formació una primera experiència professional relacionada amb les seves competències a través d´un contracte laboral en pràctiques o un conveni de pràctiques no laborals per un període de sis mesos.

Sense cap cost per les empreses, els joves rebran una beca o un salari subvencionat pel Servei d´Ocupació de Catalunya (SOC). AMPANS preveu que el projecte acollirà a 330 joves i, en aquest cas, també amb la col·laboració de la fundació Intermedia, seran joves de les comarques de la Catalunya central, però també amplia l´àmbit d´actuació a les comarques dels Pririneus i el Tarragonès. El projecte contempla la prospecció d´empreses i acompanyament a les empreses i joves en pràctiques.