Francesc Junyent Maydeu (Manresa, 1944) va morir ahir a la matinada a l'edat de 71 anys després de patir una malaltia. Professor de català a l'escola La Salle de la capital bagenca durant més de quatre dècades, Junyent va exhibir sempre interès per diversos camps del saber, que el van convertir en un expert en coneixements com el món dels rèptils, especialment les serps, i l'art romànic. El funeral se celebrarà avui (13 h) a la Sala Espai Memora de Manresa.

Junyent era una figura coneguda de molts manresans, que el van tenir de professor a les aules de La Salle. Tal com va recordar l'historiador Francesc Comas, "va anar a estudiar al Seminari de Vic però en va sortir quan li faltava un any, i va fer Geografia a Barcelona, on vam coincidir". Comas rememorava "l'obsessió que tenia per les serps des de jove", fins al punt que en tenia cura a casa seva mateix.

Francesc Junyent va exercir la docència durant més de quaranta anys, sempre a La Salle, si bé també va fer un temps de professor de reciclatge de català del ICE de la Universitat Autonòma. Més enllà de les aules, sempre es va mostrar com un home compromès amb les entitats: va ser soci del Col·legi de Doctors i Llicenciats, els Amics de la Seu, el Cercle Artístic de Manresa, la Institució Catalana d'Història Natural i els Amics de l'Art Romànic del Bages, entre d'altres. D'aquesta darrera, en va ser un dels socis inicials i va ocupar la presidència durant quatre anys. La passió que sentia pel coneixement el va traslladar a nombroses publicacions, entre les quals el llibre Vertebrats de la Catalunya central, que va escriure juntament amb Antoni Borràs i van editar Regió7 i la Fundació Caixa de Manresa el 1993. Una obra on queda palès que Junyent era un bon dibuixant. També va publicar, amb Alexandre Mazcuñan i Albert Benet, el volum del Bages de la col·lecció sobre la Catalunya romànica d'Enciclopèdia Catalana.