La recerca en superconductivitat del físic manresà Xavier Obradors, director de l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona del

Centre Superior d'Investigacions Científiques, ha estat guardonada amb el Premi Ciutat de Barcelona en la categoria de Ciències Experimentals i Tecnologia, conjuntament amb la científica egarenca Teresa Puig.

El premi s'atorga "pel descobriment d'un procediment de producció de materials superconductors assequible i industrialitzable, basat en la cristal·lització ultraràpida, aplicable a la gestió sostenible de l'energia elèctrica".

Xavier Obradors ha explicat a Regió7 que aquest descobriment ha estat treballat els darrers 3 anys i tant Obradors com Puig han vist reconeguda la seva recerca amb invitacions a oferir conferències a diferents països a més de ser objecte d'articles científics i, també, mitjançant dos projectes Europeus de molt prestigi.

Un dels projectes es diu Eurotapes i el coordina Xavier Obradors, i Teresa Puig és la responsable de la feina que fa el grup de superconductivitat de l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona.

Aquest projecte ha aportat 1,5 milions d'euros al seu grup de superconductivitat durant quatre anys i mig.

És el més important que mai ha finançat la Unió Europea en el camp de la superconductivitat i hi col·laboren centres de recerca, indústries i universitats de tot Europa. Obradors ha explicat que "aquest projecte és el que permet que Europa competeixi amb la resta del món", sobretot amb la recerca que realitzen en aquest àmbit els EUA, Japó, Corea i Xina.