Sense nostàlgia i amb molt agraïment, ambició i il·lusió. L´acte institucional per celebrar els 25 anys de la FUB, celebrat ahir al vespre en un saló de sessions de l´Ajuntament ple, va servir per constatar l´esperit de superació que sempre ha caracteritzat el centre universitari. Un esperit que ha fet possible que hi estudiïn 1.432 alumnes. Uns quants més que els 65 del primer curs.

La vetllada, amb els exalcaldes de Manresa Juli Sanclimens i Josep Camprubí; de Vic, Josep Maria Vila d´Abadal, i Laura Vilagrà, delegada del Govern a la Catalunya Central, a primera fila, va servir per presentar el llibre «FUB25», escrit per la periodista Anna Vilajosana.

Valentí Martínez, vicerector de la UVic-UCC i director general de la FUB, va obrir els parlaments rebutjant la nostàlgia i la autocomplaença i ressaltant la capacitat del centre de «sortir de la nostra zona de confort per aconseguir objectius professionals i institucionals». L´alcalde Valentí Junyent li va lliurar un escut de Manresa amb una inscripció «en agraïment a la tasca educativa i la promoció de la ciutat» de la FUB. Agraïment en el qual va insistir en el seu parlament. Vilajosana va repassar el contingut del llibre, que va definir com «una història de la FUB explicada des de les persones». I Jordi Montaña, rector magnífic de la UVic-UCC, va destacar el potencial del matrimoni entre la FUB i la Universitat de Vic, entre Manresa i Vic. A la taula presidencial també seien Mercè Rosich, regidora Ensenyament i Universitats, i Imma Ubiergo, adjunta a la direcció general de la FUB. Una breu actuació de la coral masculina Lupulus Emsembla va cloure la vetllada.

És el primer curs que els alumnes obtindran el títol de la UVic-UCC

Si hi ha un aspecte rellevant en la vida de la FUB ha estat la federació amb la Fundació Universitària Balmes, de la qual va néixer la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). El contracte federatiu, oficialitzat el 30 de gener del 2014, suposarà que el curs actual sigui el primer que els alumnes matriculats a la FUB obtinguin el títol de la UVic-UCC. També ha estat el primer que ha començat a funcionar la FUB2 a l´antic edifici del CTM, on el centre ha posat en marxa el Campus Professional UManresa, els estudis superiors no universitaris i el Cicle Formatiu de Grau Superior de Pròtesis Dental.

Fins arribar a tenir els tres edificis actuals, el central, la Clínica Universitària i el FUB2, la institució manresana ha hagut de fer un llarg periple que l´ha portat a ocupar la segona planta de l´actual Casa Flors Sirera a les Saleses; un local llogat al carrer dels Esquilets; dues plantes de l´antiga Unitat Coronària de Manresa, al carrer dels Caputxins; un local a la Clínica Sant Josep, en aquest mateix vial, i un local de 1.300 m2 a la carretera de Cardona. La primera classe a l´edifici de l´avinguda Universitària es va fer el 28 de gener del 2002.