Què tenen en comú carrers tan diferents i tan allunyats entre si com el Bisbe Comas, el Circumval·lació, el Xiprer o les Bases de Manresa? Els forats. Les estretors econòmiques dels últims anys han fet que el manteniment dels carrers hagi quedat en un segon terme i que els sots s'hagin convertit en convidats privilegiats als carrers de Manresa per a disgust de conductors, motociclistes i, en alguns casos, també els vianants quan els han de creuar.

La plaga no afecta tan sols els carrers de l'extraradi de la ciutat com es podria pensar en un primer moment, sinó que també se'n troben al centre. No és patrimoni de ningú, sinó de tothom. N'hi ha a les vies més transitades com podrien ser les Bases de Manresa, la carretera de Cardona o el passeig de Pere III, fins a les que no ho són tant i només hi passen pràcticament els veïns.

Aquest seria el cas, per exemple, del carrer del Xiprer. Paral·lel a la carretera de Vic, molt a prop de la plaça de Lladó, hi circulen pocs vehicles perquè no va a parar enlloc. Cal anar-hi expressament, de forma que només hi acaben passant els veïns. A tot el carrer només hi ha un garatge d'un bloc de pisos. Això indica que la deixadesa fa anys que dura sense que ningú no hi hagi fet res.

"De forats no en falten", denuncien els veïns. Afirmen que al carrer hi viu gent gran i que cada cop que surten de casa s'exposen a caigudes pel mal estat del ferm.

La plaça del Remei, davant de la Fàbrica Nova, és un altre cas flagrant. Reduïda a un solar d'aparcament de cotxes i pendent fa anys d'una profunda reurbanització, el carrer del voltant és digne d'un malson ple de bonys.

Hi ha altres exemples que no surten a la foto senzillament perquè no hi caben: arquitecte Montagut, carrer Viladordis, carrer Cerdanya, Sèquia o el camí del Xerraire. Tots clamen per una capa d'asfalt, encara que a vegades amb això no n'hi ha prou. Al carrer de Circumval·lació, per exemple, sempre a l'ombra del Guimerà i del Passeig, la capa d'asfalt d'anys enrere ja està tan castigada que en alguns punts han començat a reaparèixer les llambordes que hi havia antigament. Ben a prop d'aquí, al Canyelles, també cal maniobrar per esquivar els clots.