Detectar problemes de salut caminant, una plataforma que permet fer control de vibracions, dur a terme estudis matemàtics teòrics sense els quals no es podria fer recerca, o bé donar un valor afegit al que ara es considera un residu com és el gas que es produeix quan es crema un combustible fòssil. El ministeri d'Economia i Competitivitat del govern espanyol ha concedit mig milió d'euros a aquests projectes de recerca de l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa.

Per accedir a l'ajut han hagut de passar filtres "durs i exigents", expliquen els investigadors principals de cadascun d'aquests projectes, tots doctors i professors a l'Escola Politècnica. Es tracta de Pere Palà, Josep Maria Rossell, Josep Freixas i Xavier Gamisans.

Les quatre línies de recerca van optar a la convocatòria anual de la sotsdirecció general de Projectes d'Investigació del govern central. "A escala estatal és la gran convocatòria en la qual els grups de recerca poden optar amb possibilitats reals d'obtenir finançament", explica el doctor en Matemàtiques Josep Freixas. "En aquests moments és l'única possibilitat real a escala estatal per aconseguir finançament".

Per aquest motiu és una "convocatòria exigent" en la qual es tomben el 50 % dels projectes que s'hi presenten. És oberta a universitats, centres de recerca o tecnològics. En l'àmbit universitari "és la nostra gran font de finançament", insisteix Gamisans.