Quatre famílies han col·laborat a reformar els pisos en què ara viuen, al Centre Històric de Manresa, i com a compensació per haver fet aquesta feina, no en pagaran el lloguer durant els tres primers anys. Es tracta d’un projecte de masoveria urbana que ha estat iniciativa de Càritas Manresa, en col·laboració amb l’Ajuntament, que ha fet la selecció dels llogaters i hi ha col·laborat econòmicament. Aquest dimecres al migdia s’ha fet la presentació dels resultats d’aquest projecte.

El número 29 del carrer de Sant Miquel ha bullit d’activitat, aquest matí, amb la presentació del projecte de masoveria urbana que s'hi ha dut a terme. L’edifici estava en bon estat estructural, però els quatre pisos, d’uns cinquanta metres quadrats cadascun, estaven en males condicions. Gràcies a la iniciativa de Càritas i el consistori, els quatre habitatges s’han rehabilitat i des de fa unes setmanes ja hi viuen quatre famílies, en règim de lloguer.

Els mateixos veïns han participat en les tasques de reforma i, com a compensació, no pagaran lloguer durant els tres primers anys dels cinc del contracte. Els dos següents, pagaran un lloguer social (2 euros mensuals per metre quadrat, aproximadament).

El projecte busca donar resposta a la necessitat d’habitatge per part de sectors desfavorits de la societat i, alhora, fer front a la problemàtica de pisos buits, en molts casos al Centre Històric i en males condicions. El pla preveu que Càritas actua com a mitjancer entre la propietat i els llogaters, els veïns fan tasques de reforma, els propietaris aporten els materials necessaris.

En la presentació i jornada de portes obertes d’aquest matí hi han participat representants de Càritas, encapçalats pel seu director, Jaume Espinal; els propietaris i els "masovers" dels habitatges; les regidores d’Acció Social i Cooperació, Àngels Santolària, i de Cohesió Social, Mercè Rosich, juntament amb personal de Serveis Socials de l’Ajuntament; i representats de la Cambra de la Propietat, entre altres.

Jaume Espinal ha explicat el projecte i ha remarcat la voluntat de Càritas de fer actuacions similars en 8 habitatges més, dels quals dos són propietat de la societat municipal FORUM. L’Ajuntament té interès a continuar impulsant projectes similars, ja sigui posant a disposició pisos de propietat municipal, fent aportacions econòmiques o col·laborant tècnicament en la selecció dels beneficiaris dels programes.

Els propietaris dels habitatges s’han mostrat del tot satisfets amb el resultat del projecte, que ha significat la rehabilitació total de quatre pisos que estaven en molt males condicions, i han animat altres propietaris de la ciutat a participar en programes semblants.