La Policia Local de Manresa ha presentat aquest dimecres el programa d´actes per commemorar el seu 150è aniversari. Entre les activitats programades hi ha conferències, exposicions, simulacres, exhibicions, visites a hospitals i esdeveniments esportius, entre d'altres iniciatives.

Els detalls d´aquest programa els han presentat la regidora de Seguretat Ciutadana, Olga Sánchez; el cap de la Policia Local de Manresa, Jordi Mora; i el caporal i membre de la comissió organitzadora del 150è aniversari, Josep Antoni Serra. Els ha acompanyat també el sots inspector del cos, Miquel Martínez Pavón, i d´altres membres de la comissió organitzadora.

Durant l´acte de presentació, al vestíbul de l´Ajuntament, s´ha instal·lat una petita exposició amb una motocicleta del model Sanglas 400E que va utilitzar la Policia Local des de 1976 fins l´any 1991; i també dos maniquís amb uniformes dels agents locals dels anys 50 i anys 80.

El dia 1 de juliol de 1866, la ciutat de Manresa va posar en marxa la seva pròpia policia. El cos que aleshores s´anomenava Guàrdia Municipal de Manresa estava formada per quatre agents (José Berenguer, Miquel Padró i Carner, Valentí Martin i Mansó i Joan Camprubí i Prat) i donava servei a una població de 20.000 habitants. Després de 150 anys han passat per aquest cos més de 700 agents i un munt de fets lligats a les diferents situacions polítiques i canvis socials de la història de la ciutat, des de la segona meitat del segle XIX fins avui.

Commemoració oberta a la ciutat

Olga Sánchez ha explicat que "la voluntat del programa d´actes és que sigui pluridisplinar, que abasti tots els àmbits possibles -cultural i lúdic- però sobretot té l´objectiu d´apropar-lo a la ciutadania, cercant la complicitat i la participació de les persones i de les entitats, i que sigui una commemoració de ciutat i no únicament adreçada als agents dels cossos de seguretat".

La regidora ha ressaltat "el suport que estem tenim de moltíssimes famílies" que estan contribuint a aportar materials i records per commemorar aquesta celebració que "no només és la història de la Policia sinó també la història de la ciutat". Sánchez ha afegit que "volem recuperar la memòria històrica d´un cos que durant segle i mig ha donat servei a la ciutat, una Policia que, per exemple, ha estat pionera en educació vial o en la incorporació de la dona al cos".

Per la seva part, Jordi Mora ha manifestat "l'honor de poder commemorar aquest 150è aniversari fent servei de forma interrompuda a la ciutadania". El cap de la Policia Local ha qualificat "d'entranyable i sentimental" el treball de recerca d´informacions i continguts vinculats a aquesta celebració i ha tingut paraules d´agraïment "tant a les famílies d´agents i exagents com als membres de la comissió organitzadora que estan preparant amb cura i detall aquests actes".

Al seu torn, el caporal Josep Antoni Serra ha fet una pinzellada de tots els actes previstos fins a finals d´aquest any i especialment s'ha fet ressò dels actes centrals que tindran lloc el proper mes de juny.

Aquest divendres al Saló de Sessions acull l´acte institucional

L´arrencada de la commemoració de l'aniversari del cos policial tindrà lloc aquest divendres, 11 de març, a les 8 del vespre, al Saló de Sessions de l´Ajuntament de Manresa, en un acte institucional presidit per l´alcalde de Manresa, Valentí Junyent, durant el qual el director general de la Policia, Albert Batlle i Bastardas, farà una conferència sobre el paper de la policia local en la protecció de la seguretat ciutadana.

Durant l´acte hi haurà també la intervenció de la regidora de Seguretat Ciutadana, Olga Sánchez, i del cap de la Policia Local de Manresa, Jordi Mora.