La commemoració del 150 aniversari de la PoliciaLocal de Manresa ha viscut aquest divendres al vespre la seva estrena oficial en un acte celebrat el Saló de Sessions de l’Ajuntament, ple de gom a gom. La celebració ha significat el tret de sortida a un programa d’actes que tindran lloc al llarg de l’any per commemorar un segle i mig de vida del cos policial a la ciutat.

L’acte ha estat presidit per l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, que ha tingut paraules de reconeixement del paper dels agents. El batlle ha assegurat que les capacitats i l’actitud de la Policia “mereixen la consideració de la població. No és una tasca fàcil, la vostra, i sempre és difícil aconseguir unanimitats, però de segur que la majoria dels ciutadans valora la vocació de servei i la professionalitat del cos”.

Junyent ha afegit que la història de la Policia Local “és la història de la ciutat de Manresa” i hi ha reblat que “la solemnitat d’aquest saló de sessions ha de servir per aplaudir la tasca dels que sou aquí i la memòria de moltes generacions d’agents o de familiars de la Policia Local. L’alcalde també ha tingut un emotiu record pels dos agents del cos, Edouard Guillem i Germán Fernández, que han perdut la vida els darrers anys.

Per la seva part, el director general dela Policia, Albert Batlle, ha fet un parlament a l’entorn del paper de la Policia Local i del cos de Policia de Catalunya en la protecció de la seguretat ciutadana. Prèviament a l’acte institucional, Albert Batlle s’havia entrevistat amb l’alcalde Junyent i havia signat en el Llibre d’Honor de l’Ajuntament.

“Els governs passen, les societats canvien, i només la policia és eterna”, ha assegurat Batlle, tot citant Balzac. El director de la Policia ha assegurat que actualment, la seguretat al país té “dues potes principals”, el cos de Mossos d’Esquadra i les Policies Locals. 29.000 agents en total a Catalunya, que globalment constitueixen “un model d’èxit, un model de seguretat àmpliament compartit”.

Batlle ha assegurat que l’any 2015, amb motiu de l’amenaça terrorista a Europa, la col·laboració dels Mossos i les policies locals ha augmentat, i ha expressat el seu desig i la seva convicció que la col·laboració també abraçarà altres àmbits. “Catalunya és un país segur, les dades delinqüencials són positives”, ha manifestat Batlle, qui ha recordat la davallada del 6% dels fets delictius a Manresa el 2015.

Batlle ha recordat també el caràcter social dels cossos de seguretat, ha assegurat que “una societat que no vetlla per la seva seguretat qüestiona la seva llibertat”, i ha remarcat el paper clau de les policies en conflictes socials, com ara desnonaments, “on la policia sempre hi és, per ajudar", ha dit, a banda de destacar el paper del cos en aspectes de mediació amb la comunitat i ha assegurat que tot plegat comporta el reconeixement majoritari de la ciutadania.

Durant l’acte també han intervingut la regidora de Seguretat Ciutadana de l’Ajuntament de Manresa, Olga Sánchez, i el cap de la Policia Local de Manresa, Jordi Mora, que han agraït els membres de la comissió, els agents actuals i antics i a totes les persones que han aportat material històric i que han participat a la preparació dels actes commemoratius de l’aniversari.

L’acte ha finalitzat amb una fotografia de família dels participants a l’acte, encapçalats per l’alcalde, Valentí Junyent, i tots els membres d ela comissió organitzadora del 150è aniversari.