Aquest dilluns, dia 14, s'ha enlairat la missió ExoMars de l'Agència Espacial Europea i de Rússia en la qual participa l'enginyer aeronàutic manresà Robert Guilanyà Jané. Treballa al Centre Europeu d'Operacions Espacials a Darmstadt, Alemanya. Aquests dies ha estat especialment atrafegat «perquè estem acabant de preparar els últims detalls que falten per al llançament», explicava abans de la fita a Regió7.

Guilanyà Jané coordina un equip encarregat de calcular les trajectòries, òrbites i comandar el satèl·lit que s'ha enlairat. «Es tracta que es mogui com tu preveus», assegura. El llançament s´ha dut a terme aquest dilluns dia 14 des del Kazakhstan. S'ha fet a 2/4 de 10 del matí, i era previst que al cap de 10 hores el coet se separés del satèl·lit, anomenat Trace Gas Orbiter.

«El que farem és que el coet deixi el satèl·lit en òrbita. Llavors a final de juliol hem de fer una maniobra per apuntar-lo cap a Mart. Per si sol no hi arribaria. Aquests dies estem en plena activitat perquè tots els sistemes funcionin bé: els panells solars, l´antena... i assegurar-nos que no hi hagi cap problema», deia Guilanyà.

El manresà també comentava que aquests dies previs a l´enlairament hi havia una mica de nervis. «ExoMars és la missió en la qual he estat més temps i tinc més responsabilitat perquè dirigeixo un grup de gent, i això posa pressió». Afirma que les hores prèvies es viuen amb una barreja de satisfacció, perquè el projecte es llança després d´anys de preparació, i també amb «els típics nervis» perquè tot surti bé.

El satèl·lit arribarà a Mart l´octubre, i un any més tard començarà la seva missió científica, que consistirà en l´estudi detallat de l´atmosfera de Mart i de gasos.

La missió la completa el robot Schiaparelli, que aterrarà a la superfície del planeta. Disposa de laboratori i càmeres. Però «bàsicament es tracta de provar tecnologia per poder aterrar a Mart» amb la perspectiva que el 2018 s´hi enviï una altra missió més ambiciosa per prendre mostres de l´interior de la superfície i estudiar, per primer cop, si hi ha molècules orgàniques al subsòl. Per a Guilanyà Jané, Mart és un planeta cobejat perquè «és a prop de la Terra, geològicament molt semblant i fàcilment accessible comparat amb altres. També hi ha el factor de si hi ha hagut o hi ha vida». En un plànol més futurista, comenta que si mai s´hi vol establir una colònia, «primer cal enviar-hi satèl·lits».