Avui començaran les obres per ampliar la residència de Sant Andreu per a gent gran de la Fundació Sociosanitària de Manresa. El projecte costa 5 milions d'euros que la fundació assumeix amb recursos propis, sense cap ajut públic. L'entorn de l'hospital es convertirà en un gran complex d'atenció sociosanitària amb més de 300 places entre la residència i l'edifici de l'hospital.

Ahir s'havia de fer l'acte simbòlic de la col·locació de la primera pedra amb la presència de la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa. El dol oficial decretat per l'accident de Freginals, i el fet que la noia de 20 anys que dissabte va morir en un accident a la C-55, Mònica Naranjo, era treballadora de la mateixa residència, van fer suspendre l'acte.

Enllestida en 14 mesos

Les obres duraran 14 mesos, i un cop acabades l'equipament tindrà 37 places més de residència -actualment en té 73- i una trentena de centre de dia. Segons el director general de la Fundació Sociosanitària de Manresa, Manel Valls, a Manresa hi ha necessitat de places de residència. "És una ciutat sobreenvellida i hem d'intentar donar resposta a aquestes necessitats de la ciutat".

L'any 2013 la fundació va adquirir tres parcel.les adjacents a l'actual residència de Sant Andreu, al carrer Remei de Dalt, per mig milió d'euros propietat de la Sareb, l'anomenat banc dolent. Feia temps que hi anaven al darrere perquè són paret amb paret amb l'actual residència.

Un any més tard va començar l'enderroc dels edificis desocupats de dues de les finques. La tercera era un cobert que estava deixat i abandonat. Durant aquesta operació van aparèixer restes de construccions que daten entre els segles XVI i XVII. Es podran veure quan s'accedeixi al centre de dia. També es conservaran els arcs d'una cisterna del XVIII.

L'ampliació de la residència permetrà esponjar els actuals espais de la Fundació Sociosanitària de la planta baixa de l'edifici de l'Hospital de Sant Andreu, on actualment hi ha serveis comuns que es traslladaran.