Per primera vegada des de l'any 2006 l'Ajuntament de Manresa ha tancat el pressupost, en aquest cas el del 2015, amb números positius, de forma que s'ha eixugat el dèficit acumulat que ha anat arrossegant aquests últims anys. La xifra és modesta, 11.646 euros, però és un canvi de tendència, segons van destacar l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i el regidor d'Hisenda, Josep Maria Sala, que ahir van passar comptes.

El 2014 encara hi va haver números vermells. Van ser 277.000 euros, i el 2010 s'havia arribat al màxim, 9,41 milions. Un superàvit del pressupost de 2,8 milions ha fet possible revertir aquesta situació.

Per a Sala, es tracta d'un canvi de signe molt prim, perquè 11.646 euros d'un pressupost de 76 milions "té poca incidència. Però s'ha assolit un dels nostres objectius, que era absorbir el dèficit". Segons Sala, una "administració pública no ha de tenir grans superàvits, sinó resultats ajustats".

Endeutament

Pel que fa a l'endeutament, s'ha situat en el 87,97 %. Per primer cop queda per sota del 90 % des del 2001, i s'allunya considerablement del 120 % que hi va haver entre el 2011 i el 2012. "Continuem la feina de formigueta d'anar abaixant any rere any el coeficient de l'endeutament", va dir Sala. "De mica en mica ens anem acostant a l'objectiu" de situar-se en el 75 %, que és el que marca la normativa.

Segons Sala, la previsió per a aquest 2016 seria que fos del 80 %, tot i que va advertir que "no serà fàcil aconseguir els resultats que desitgem". Pel que fa al deute viu de l'Ajuntament el 31 de desembre del 2015, tant a llarg com a curt termini, era 63,3 milions d'euros.

Morositat

Una de les notes negatives del tancament de pressupost és que les provisions que ha hagut de fer l'Ajuntament de Manresa aquest 2015 per fer front a impagaments per morositat o insolvència han augmentat 118.000 euros. "Estava convençut que tindríem un increment negatiu. No ha estat així", va dir Sala. La provisió total és de 7,2 milions d'euros, "i aquest és un d'aquells elements que en el conjunt de la xifra del pressupost juga negativament. T'empitjora el resultat perquè has hagut de destinar més recursos per cobrir la possible morositat de la gent que no t'ha pagat o que corres el risc que no et pagui". D'aquests diners, més de mig milió són d'altres administracions com la Generalitat.

Sala també va destacar que s'ha aconseguit pagar els proveïdors a 60 dies, tot i que hi ha mesos amb dificultats de tresoreria.