Manresa va tancar el 2015 com la cinquena ciutat de més de 25.000 habitants de Catalunya amb el preu més baix dels pisos. De mitjana, a Manresa es pagaven en el darrer trimestre de l'any 996,5 euros per metre quadrat, el 0,7% menys que el trimestre anterior i encara el 0,2% menys que un any enrere. Segons les dades que ofereix el ministeri de Foment, el preu dels pisos es continua abaratint a la capital del Bages a diferència del que està succeint en el conjunt de Catalunya i de l'estat, mentre creixen el nombre de taxacions. El ritme del negoci immobiliari pren embranzida, però en el conjunt de Manresa els preus encara no han agafat el ritme que tots els indicadors expliciten que està prenent de nou el sector a tot l'estat. Aquestes són algunes dades que es desprenen de l'estadística publicada pel ministeri de Foment.

Tancant l'any com la cinquena ciutat amb l'habitatge més barat de Catalunya, la capital del Bages manté la tendència a abaratir els preus amb relació a les poblacions de més de 25.000 habitants del país. En l'última dècada, Manresa sempre s'ha mantingut entre les deu ciutats amb l'habitatge més econòmic, un grup que inclou permanentment poblacions com Tortosa, Salt, Lleida, Reus, Figueres, Olot, el Vendrell i Tarragona, a més d'Igualada. En els últims tres anys, però, Manresa ha anat escalant graons en aquest rànquing de les poblacions més barates, fins a situar-se aquest 2015 com la cinquena més econòmica del país.

Tendència a la baixa

L'evolució dels preus a Manresa continua a la baixa, de mitjana, una tendència que contrasta amb l'evolució general del país. Així, mentre a la capital del Bages els preus han baixat dels 998 euros de final del 2014 als 996,5 de final del 2015, passant pels 1003,8 del tercer trimestre de l'any passat, al conjunt de Catalunya els preus han augmentat, en aquest mateix període el 2,98% (diferència anual) i el 2,32% (diferència intertrimestral). El preu mitjà del metre quadrat a Catalunya es va situar en els 1.721,1 euros, gairebé el doble que a Manresa. En el mateix període, els preus al conjunt de l'estat han augmentat el 0,96% en termes intertrimestrals i l'1,85% en termes interanuals. Amb tot, el preu al conjunt de l'estat se situa el 30% per sota del que marcava al moment màxim, a l'inici del 2008, abans del crac de la bombolla immobiliària.

Més taxacions

Quant a les taxacions, a Manresa han crescut prop del 24% en un any i més del 25% en termes intertrimestrals. Una xifra molt superior a la del creixement del conjunt de l'estat i català, que se situa a l'entorn del 14%. En aquest aspecte, destaca l'evolució de la capital de l'Anoia, on el nombre de taxacions es va disparar en un trimestre el 52%. Amb aquest creixement, Igualada es va situar en el darrer trimestre de l'any com la ciutat catalana més gran de 25.000 habitants on més va augmentar el nombre de taxacions. Al contrari, Martorell va ser on més va caure el nombre de pisos taxats, el 23,9%, en termes intertrimestrals.

A Igualada, el preu dels habitatges es va situar a final de l'any passat en 1.043,8 euros el metre quadrat, una xifra gairebé idèntica a la de just un any enrere i molt similar a la del trimestre anterior. Sempre marcant, però, una evolució positiva.

A Martorell, els preus van tenir un comportament dissimilar en termes intertrimestrals i interanuals, ja que van caure un lleuger 0,3% respecte del tercer trimestre de l'any i, en canvi, van créixer gairebé 3 punts amb relació al tancament del 2014.

Els preus de les tres poblacions de més de 25.000 habitants de la Catalunya Central continuen, però, molt lluny dels valors líders del conjunt català: els 2.553 euros de Barcelona i els 2.505 de Sant Cugat del Vallès. En el conjunt de l'estat, els municipis que lideren el rànquing de preu per metre quadrat són Sant Sebastià (3.133,3 euros) i Getxo (2.699,5 euros), al País Basc.