Un solar buit sense cap mena d´ús fa mal d´ulls, però s´ha convertit en una imatge habitual. En l´època del boom immobiliari si s´aterrava una casa començaven immediatament les obres per alçar un edifici nou. Ara no. Algunes empreses i fins i tot l´Ajuntament de Manresa han trobat una altra utilitat a aquests espais tancats. Condicionar mínimament els solars on suposadament hi hauria d´haver un edifici i reconvertir-los en aparcaments.

Al llarg de la carretera de Vic n´hi ha tres exemples. En un solar a l´alçada del número 129 un solar en venda s´ha transformat en el pàrquing d´una clínica dental. Al número 146, un antic taller de reparació de vehicles s´ha condicionat també com a pàrquing dels comerços del voltant, mentre que a mitja carretera, a prop de la Pujada del Castell, un buit que hi ha des de fa anys ara l´utilitza una empresa de reparacions.

Un cas que crida particularment l´atenció és la nova zona blava del carrer de la Dama de Manresa, en ple Barri Antic. És just al lloc que ocupava l´edifici de l´antic cinema Goya. Ara hi ha 21 places d´aparcament controlat.

A la carretera de Vic 129 hi havia un solar on feia mesos que hi havia el típic rètol de «En venda». L´edifici que hi havia va anar a terra, i es va alçar una tanca on fins i tot van pintar un grafit amb el número de telèfon de la propietat per si algú estava interessat a comprar-lo. La trucada que van rebre, però, els va suggerir una altra possibilitat: llogar-lo per fer-hi un aparcament. Va fer efecte. Ara és un pàrquing per als clients de la clínica odontològica Dental Manresa.

Zona blava del carrer de la Dama, on hi havia els cinemes Goya. Arxiu/Gemma Camps

El seu director general, Juan Luis de los Ríos, explica que «és una zona conflictiva per aparcar, i fer el pàrquing ho hem considerat una inversió que ens permet donar-nos a conèixer més i arrossegar clients d´altres zones». Insisteix que «suposa un benefici per als nostres clients i també per als treballadors», que ara poden aparcar a pocs metres de la clínica.

El solar s´ha arreglat totalment. S´ha asfaltat, s´hi han posat controls i s´ha il·luminat. «Visualment és agradable», assegura De los Ríos. Disposa de 17 places per a cotxes i també n´hi ha per a motos. «És una bona decisió i un plus per a nosaltres».

Al número 146 hi havia un antic taller gairebé en ruïna que s´ha arreglat i ara també és un pàrquing. Algunes places les ha llogat Mobles Jabs, que és al costat. Expliquen «que la gent vol aparcament tan a prop com es pugui. Ens va molt bé. Ara fer-hi un edifici seria difícil i d´aquesta manera s´ha reaprofitat».