Només a través de la ciència, la recerca i la innovació es podrà vèncer l'Alzheimer, ara per ara incurable. Aquest és un dels lemes de la Fundació Pasqual Maragall, creada per l'expresident de la Generalitat quan li van diagnosticar la malaltia.

Té en marxa un estudi anomenat Alfa a través del qual fa proves mèdiques i seguiment a fills i filles de persones afectades pel mal. Hi participen de manera voluntària. N'hi ha més de 2.700, entre les quals almenys dues de manresanes.

La Fundació Maragall es dedica fonamentalment a fer ciència perquè "s'ha constatat des d'un punt de vista biològic que la malaltia apareix 10 o 20 anys abans que es manifesti. Estem convençuts que es pot evitar que progressi", explica a Regió7 el director de la Fundació, Jordi Camí. Per això l'entitat centra els seus principals esforços en la investigació i la recerca "en prevenció per evitar que acabi apareixent".

Projecte ambiciós

L'estudi Alfa és un dels projectes més ambiciosos de la Fundació Pasqual Maragall. Es tracta de voluntaris que es presten a sotmetre's a proves mèdiques amb dues finalitats. Per una banda, "conèixer la història natural de la malaltia en la seva etapa silenciosa", comenta Camí. I per l'altra, amb un subconjunt d'aquests provar medicaments. Bàsicament amb persones amb risc "per si podem aturar el seu progrés".

Camí assegura que la fundació treballa, juntament amb altres institucions amb les quals col·labora, en la hipòtesi que els fàrmacs que es dispensen actualment a les persones diagnosticades "s'estan administrant massa tard i que en canvi podrien ser efectius si es prenen abans". Es pensa en persones que tenen el risc de patir la malaltia però que encara estan bé perquè no s'ha manifestat.

El fet que la majoria de voluntaris siguin fills i filles de persones que han tingut Alzheimer no vol dir que el mal sigui hereditari. També hi ha cònjuges. Hi pot participar tothom qui hi estigui interessat, però els familiars són "fonamentalment gent molt motivada i implicada, i poden comptar amb ells per damunt d'altres persones".

Han viscut de prop la repercussió que té aquesta malaltia. Camí comenta que alguns "tenen por. Quan has viscut un problema d'aquest tipus no el desitges ni per al teu pitjor adversari. Però més que por és desig de no tenir-ne i per tant estan disposats a participar en el projecte per evitar-ho i per comprovar si realment funciona".

L'estudi Alfa fa proves mèdiques a descendents de pacients amb Alzheimer. Es fan revisions mèdiques, anàlisis, testos cognitius i ressonàncies magnètiques cada tres anys. La idea és anar-ho repetint durant dècades per conèixer els factors de risc i els indicadors biològics que podrien incidir en el desenvolupament de l'Alzheimer. "És una recerca lenta però segura, és un procés llarg perquè hi ha coses que tarden anys a constatar-se", assegura Camí.

"Enlloc no està escrit que aquesta malaltia hagi de ser invencible", ha deixat escrit Pasqual Maragall. Camí és cautelós a l'hora de generar expectatives sobre una solució a curt o mitjà termini per a l'Alzheimer. "Som prudents perquè s'ha de ser honest", però també "som optimistes" en el sentit que "no hi ha altres dreceres que fer més i millor coneixement científic". Insisteix que, "com ha passat amb altres malalties, creiem que aquesta també es podrà resoldre. No amb màgia, sinó amb coneixement".

La Fundació Pasqual Maragall se sosté amb l'ajut d'empreses i el suport dels socis, més de 5.000.