Aigües de Manresa ha iniciat la inversió de 146.000 euros per construir el col·lector per connectar Miralpeix, Cal Xerraire i una part de Mion-Puigberenguer al sistema de sanejament de Manresa i Sant Joan de Vilatorrada.

Els treballs consisteixen a canalitzar i registrar el traçat dels col·lectors, que transcorren per camins i finques de regadiu, sense modificar-ne l'ús. El projecte defineix un sistema de sanejament per a la connexió d'un total de quatre abocaments.

L'obra té un pressupost de 146.105 euros més IVA i una durada de dos mesos i mig. Forma part del conjunt d'actuacions previstes perquè Manresa deixi enguany de tenir punts des d'on s'aboca directament aigües fecals al riu sense depurar.

Les actuacions formen part del pla de sanejament de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i hauria de ser aquest organisme qui les executés, però s'anaven endarrerint per la difícil situació econòmica d'aquest organisme de la Generalitat i, finalment, l'Ajuntament les va assumir i les va encarregar a Aigües de Manresa.

La intervenció més cara és precisament la de Miralpeix, 280.253 euros en total comptant la primera i la segona fase; a la Pujada Roja, 106.000 euros; a Viladordis, 56.000 euros; a la Guia, 30.000 euros; i al Guix, 140.000 euros.

Els projectes formen part del Programa de Sanejament d'Aigües Residuals Urbanes del 2002, que s'ha anat endarrerint en la seva execució.

Ho havia de fer l'ACA

L'Agència Catalana de l'Aigua es responsabilitza de les instal·lacions de sanejament en alta (estacions depuradores i col·lectors generals) i els ajuntaments, del sanejament en baixa (el clavegueram). La frontera entre alta i baixa no sempre és clara. Amb aquesta consideració, i tenint en compte la paralització, per raons econòmiques, de les actuacions previstes per l'ACA, l'Ajuntament va optar per fer-se'n càrrec.

Les obres inclouen la millora de la vorera paral·lela a la carretera C-37z. Es millorarà la connexió de l'itinerari de vianants que provenen del camí de Cal Xerraire, de manera que puguin accedir amb més seguretat a la vorera existent que arriba fins a la marquesina del bus interurbà.

Davant aquesta marquesina s'ampliarà la vorera per tal que els vianants no hagin de baixar a la calçada, i puguin continuar sobre la vorera millorada fins a la part superior de Miralpeix.