Amb l'objectiu de mostrar la seva oposició frontal al projecte urbanístic del Portal de l'Agulla, que preveu transformar part de l'entorn natural del parc amb la construcció d'un hotel, dos restaurants i una benzinera, la CUP i els col·lectius Endavant i Arran van tallar, ahir al migdia, durant vint minuts, l'eix transversal.

L'acció, que van dur a terme mig centenar de persones, es va fer a 2/4 d'1 del migdia i va provocar una llarga cua de vehicles en direcció Girona. En acabar, els Mossos, que es van desplaçar fins al lloc dels fets juntament amb la Policia Local, van fer identificar alguns dels participants.

La protesta, que va durar una hora, va començar a les 12 del migdia a l'espai que l'equip de govern de l'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages proposa que es transformi. Ignasi Cebrian, president de l'entitat de defensa de l'entorn natural Meandre, va explicar als presents per què no s'ha de permetre la transformació que contempla el Portal de l'Agulla. Va parlar d'especulació urbanística i de la importància de mantenir verge l'espai que es vol urbanitzar per poder connectar l'Agulla amb la zona del Poal, de manera que es consolidi més l'Anella Verda. Cebrian va cridar la ciutadania a mobilitzar-se i a no deixar només en mans de les institucions i entitats la lluita contra aquest projecte. Seguidament, es va fer el tall. Els participants duien dues pancartes amb el mateix lema: "El parc de l'Agulla no es destrueix".

Nova Declaració de l'Agulla

"Arran de la preocupació ciutadana provocada per l'acceptació a tràmit per part de l'Ajuntament de Sant Fruitós del projecte Portal de l'Agulla, feta a l'esquena del Consorci de l'Agulla i que va en direcció contrària als objectius i l'esperit de la Declaració de l'Agulla signada per disset entitats l'any 2003", la Federació d'Associacions de Veïns de Manresa i Meandre han decidit reafirmar aquesta declaració. Amb aquesta finalitat, han informat que, "des de diferents entitats, s'està redactant una nova Declaració de l'Agulla". Per donar-la a conèixer i participar en el redactat definitiu conviden les entitats i la ciutadania en general a l'acte "Reafirmem la Declaració de l'Agulla", que se celebrarà aquest dimecres, a les 7 de la tarda, a la sala d'actes de l'Institut Lluís de Peguera. La intenció, va explicar ahir Cebrian, és aprofitar-ho per repassar la feina feta. Meandre ha presentat una al·legació contra l'aprovació de la modificació de l'avanç de pla feta per l'Ajuntament de Sant Fruitós que permetria el Portal de l'Agulla. De moment, la té el departament de Territori.

El document del 2003

La Declaració de l'Agulla del 2003 és un document de consens que inclou tot un seguit d'objectius sobre l'entorn de l'Agulla i propostes per aconseguir-ho. Remarca que "els espais a l'entorn de l'Agulla presenten uns valors i unes potencialitats úniques per esdevenir un parc central per al desenvolupament dels usos de lleure, d'esports a l'aire lliure, d'educació ambiental i patrimonial al servei dels municipis del pla de Bages"; que "aquesta àrea de parc hauria d'abastar un àmbit que, com a mínim, anés des del final del regadiu del Poal fins a la carretera de Vic en el seu tram entre els nusos del Guix, a Manresa, i el de la Rosaleda, a Sant Fruitós"; que "hauria de permetre mantenir un corredor sense edificar que anés des del Cardener fins al Llobregat", i que "evitar l'ocupació urbana d'aquesta àrea significa disposar d'un element identificador de la qualitat del paisatge que tots voldríem com a carta de presentació del pla de Bages".