L'evolució de la població de Manresa del 2014 al 2015 continua mostrant una tendència a la baixa, però si l'anàlisi es fa per barris es pot veure que les dades tenen dues cares.

Per una part hi ha tres barris que guanyen població -Poble Nou, la Font dels Capellans i Viladordis-, mentre que tota la resta en perden, i els que més són el Barri Antic, les Escodines i Vic-Remei, els que conformen el nucli antic de la ciutat.

Segons dades del padró municipal que consten al web de l'Ajuntament de Manresa, l'1 de gener del 2015, al Poble Nou hi havia 128 empadronats més que l'1 de gener del 2014; a la Font dels Capellans, 22; i a Viladordis, 5.

De cap manera són xifres espectaculars -sumen 155 persones-, però si es té en compte que aquests números positius tenen lloc en un context de pèrdua global de més de mig miler d'empadronats a la capital del Bages sí que es mostren com a significatives.

La comparació està feta entre dades homogènies del padró municipal, però cal recordar que Manresa ha perdut la categoria de gran ciutat i, amb ella, 3,5 milions d'euros de transferències de l'Estat durant 4 anys, perquè l'Institut Nacional d'Estadística (INE) considera que la població real de la ciutat no és de 75.163 persones, sinó de 74.655, 508 menys.

Seguint amb la comparativa dels dos padrons municipals, més enllà de les tres excepcions que suposen els barris del Poble Nou, la Font dels Capellans i Viladordis, allà on es fixi la mirada en el mapa de la ciutat d'un any a l'altre hi ha menys població, de Mion-Puigberenguer a Cal Gravat i del Guix al Xup passant pel Passeig o Valldaura.

Però els punts on aquests decreixements són més significatius són els tres barris que conformen el nucli antic de la ciutat. El Barri Antic encapçala el rànquing amb un descens de 233 persones; les Escodines ocupen la segona posició amb un decreixement de 99 veïns, i el tercer lloc és per a Vic-Remei, amb 66 menys.

En total, el centre històric perd, d'un any per l'altre, 398 empadronats. Un volum molt important si es té en compte que les dades del padró municipal mostren que el conjunt de la ciutat havia perdut del 2014 al 2015 532 persones.

El retorn d'immigrants als seus països d'origen o el seu desplaçament cap a altres poblacions de Catalunya o Espanya a la recerca d'un futur millor, i la tendència continuada del nucli antic de perdre empadronats en favor d'altres barris de la ciutat són les causes d'aquesta situació.

Una tendència que és absolutament necessari de capgirar.