Una nau industrial abandonada al mig de Manresa es convertirà en un rocòdrom i un gimnàs pensat especialment per practicar-hi escalada i per a les persones que es volen introduir en aquest món. Els sostres alts, la lluminositat i l'espai de l'edifici van convèncer dos aficionats d'aquest esport, Adrià Zamora i Marc Forradellas, a tirar endavant un projecte singular que han batejat amb el nom de El pati vertical. És al passatge Mercè, entre la carretera del Pont i el carrer de l'Arquitecte Gaudí.

A la nau hi havia hagut antigament una licoreria i posteriorment un taller de pintura de vehicles. Ara hi ha aparegut el que els escaladors anomenen un bolet, una estructura de 4,5 metres d'alçada que se sosté a terra i d'on surten diverses cares amb diferents inclinacions i desploms per a la pràctica de l'escalada, i que té sortida per dalt.

Al costat hi ha una altra sala amb parets per escalar, igualment fins a 4,5 metres, i per practicar-hi escalada amb corda fins a 9 metres d'alçada i un recorregut d'11 metres. L'equipament tindrà un pati exterior, vestidors i dutxes i una sala polivalent per fer-hi activitats esportives relacionades amb l'escalada i també altres modalitats "allunyades del gimnàs convencional", expliquen Marc Forradellas i Adrià Zamora, els impulsors de El pati vertical.

"No deixa de ser un gimnàs per a escaladors", comenten, tot i que estarà obert a tothom qui estigui interessat en la pràctica esportiva. Tots dos fa anys que fan escalada, i "vam pensar que Manresa necessitava un espai més gran, professional, que oferís més possibilitats, i per això ens vam decidir a fer el pas". Funcionarà com un gimnàs, amb quotes en funció de l'activitat que es faci. És previst posar-lo en marxa a final de maig.

Al bolet hi haurà preses on agafar-se que marcaran un itinerari per seguir. El color marcarà la dificultat de cada circuit. "Un principiant, sense necessitat d'anar acompanyat d'una persona experta, podrà anar fent diferents circuits i anar pujant de nivell". A la sala de les parets, pensada també per a activitats extraescolars de nens i nenes, hi haurà més preses, que poden ser grans o petites i de diferents formes. "Aquí pot venir des de l'escalador expert que vol entrenar moltíssim fins a la gent que vol descobrir aquest món". També tenen previst oferir cursos de seguretat vertical.

Manresa disposa actualment del rocòdrom a l'aire lliure a la zona esportiva del Congost i també del club esportiu Can Romu al carrer de Cintaires.