La copa vaginal encara és un producte desconegut per la majoria de dones en edat de tenir el cicle menstrual. No és que de moment hi hagi poques consultes sobre el seu ús, sinó que a moltes de les farmàcies de Manresa encara no en comercialitzen.

La majoria de les farmàcies de la ciutat consultades per Regió7 asseguren no tenir-ne'n perquè ningú en vol comprar. «Aquí no en venem i mai ha vingut cap clienta a demanar-me informació ni amb la intenció de comprar-ne'n», assegura Emili Coll, responsable de la farmàcia del carrer Pare Ignasi Puig.

Cinc de les set farmacies consultades no disposen de copes per a la menstruació. Pere Ruyra, que té la farmàcia a la plaça Major, també assegura que no en ven perquè encara no hi ha mercat que en demani i, de fet, assegura que «mai ningú encara me n'ha volgut comprar». A d'altres, com la de Lluís Ferré, al carrer Barcelona, sí en ven per encàrrec si alguna clienta en demana.

A les farmàcies que sí disposen del producte asseguren que encara és un mètode desconegut, tot i que sí ha anat creixent l'interès des que la copa vaginal va sortir al mercat, fa uns tres anys. «No en venem massa perquè és un producte que encara no es coneix i la immensa majoria prefereixen altres alternatives», indica Assumpta Oltra, que té la farmàcia a la Muralla del Carme.

De fet, encara han de fer pedagogia sobre el producte i n'hi ha de mostra perquè les clientes ho puguin veure i tocar amb la finalitat de que es facin una idea més clara de què és i com s'utiltiza. Begoña López, que és auxiliar a la farmàcia Núria Ros, del Passeig Pere III, també assenyala que es tracta d'un producte «desconegut», tot i que hi ha clientes que demanen informació des que en van començar a comercialitzar. «En aquest temps, abans de vendre'n, expliquem en què consisteix aquest producte i les diferents tipologies que hi ha perquè en tenim per a abans i després de l'embaràs, ja que les d'aquest últim tipus són més amples», afirma.

Tot i l'expectació que ha provocat la moció que ha presentat la CUP al ple de l'Ajuntament de Manresa per promoure la copa vaginal i l'ús de l'esponja, les farmàcies asseguren que no hi hagut un increment de clientes que s'hi hagin adreçat a demanar-ne informació. El personal de les farmàcies que en venen creu que de mica en mica aquest producte anirà guanyant adeptes perquè es tracta d'un mètode més higènic.