La copa vaginal és un producte desconegut per a la majoria de dones en edat de tenir el cicle menstrual. No és que de moment hi hagi poques consultes sobre el seu ús, sinó que directament moltes de les farmàcies de Manresa encara no en comercialitzen perquè consideren que no hi ha prou mercat, i fins i tot n'hi ha que afirmen que no tenen cap clienta que n'hagi volgut comprar.

Més de la meitat de les farmàcies de la ciutat consultades per Regió7 asseguren que no en tenen perquè ningú no en vol comprar. "Aquí no en venem i no ha vingut mai cap clienta a demanar-me'n informació", assegura Emili Coll, responsable de la farmàcia del carrer del Pare Ignasi Puig.

Cinc de les nou farmàcies consultades no disposen de copes per a la menstruació. Pere Ruyra, que té la farmàcia a la plaça Major, també assegura que no en ven perquè encara no hi ha mercat que en demani i, de fet, assegura que "mai cap clienta me n'ha volgut comprar". A d'altres, com la de Lluís Ferré, al carrer de Barcelona, sí en ven per encàrrec si alguna clienta en demana, tot i que a l'establiment no en tenen.

A les farmàcies que sí que en disposen asseguren que, tot i ser un producte desconegut, ha augmentat l'interès des que la copa vaginal va sortir al mercat, fa uns tres anys. "No en venem gaires perquè moltes clientes no saben què és i la gran majoria prefereix les compreses i els tampons de sempre", indica Assumpta Oltra, que té la farmàcia a la Muralla del Carme.

De fet, encara han de fer pedagogia sobre el producte i n'hi ha de mostra perquè les clientes ho puguin veure i tocar amb la finalitat que es facin una idea més clara de què és i com s'utilitza. Begoña López, que és auxiliar a la farmàcia Núria Ros, del passeig de Pere III, indica que hi ha clientes que demanen informació des que en van començar a comercialitzar, però se'n venen poques. "En aquest temps, abans de vendre'n, expliquem en què consisteix aquest producte i les diferents tipologies", afirma. Per la seva banda, Antoni Nogueras, que té la farmàcia al carrer de Mossèn Jacint Verdaguer, assegura que les dones que compren les copes vaginals "són sobretot joves". Tot i que n'hi ha de diferents preus, el cost mitjà és de 30 euros, tot i que una unitat pot durar fins a cinc anys. Els farmacèutics expliquen que les principals consultes són sobre l'ús i el mètode d'introducció.

Tot i l'expectació que ha causat la moció que ha presentat la CUP al ple de l'Ajuntament de Manresa per promoure la copa vaginal i l'ús de l'esponja, les farmàcies asseguren que no hi ha hagut un increment de clientes que s'hi hagin adreçat a demanar-ne informació. El personal de les farmàcies que en venen creu que de mica en mica aquest producte guanyarà adeptes perquè és un mètode més higiènic.