El mercat de productes ecològics per a la menstruació és petit, però està en auge. Ramon Vendrell, de Balsareny, va crear fa deu anys l'empresa Cotton High Tech, dedicada a la fabricació d'aquest tipus de productes, i des de llavors el negoci no ha parat de créixer. Això sí, la major part de la producció s'exporta a altres països, concretament el 65%. "La demanda que tenim a l'estranger és gran perquè hi ha països que estan molt conscienciats envers la conservació del medi ambient i les dones estan molt més acostumades a comprar productes ecològics per a la menstruació", explica.

Austràlia, Nova Zelanda, Dinamarca, Noruega i els Estats Units són alguns dels 39 països on arriba l'àmplia gamma de compreses, protectors diaris i tampons amb cotó ecològic certificat i plàstic biodegradable que es fabriquen a l'empresa de Balsareny. "Fins i tot en venem a la Xina, on hi ha un mercat d'uns 40 milions de persones que volen consumir, sobretot, productes europeus", afegeix el gerent.

La fàbrica és situada a les instal·lacions d'una antiga fàbrica de la colònia Soldevila i actualment té 35 treballadors. "L'0bjectiu principal és la salut de la dona. Quan treballava en una farmàcia, em vaig adonar que el 20% de les consultes de les dones eren per irritació vaginal. Per aquest motiu vaig decidir muntar aquesta empresa", afirma Vendrell.

El responsable de Cotton High Tech considera que un dels problemes d'aquest tipus de productes, actualment, és que no hi ha cap legislació europea que obligui els fabricants a fer constar el material amb què fabriquen aquests productes. "A vegades es fan amb materials que provoquen irritacions. I per aquest motiu els nostres productes són elaborats amb cotó ecològic, plàstic biodegradable i sense cap tipus de producte químic", afirma. Assegura que es tracta "d'una qüestió important" perquè es calcula que cada dona utilitza al llarg de la seva vida fins a 20.000 unitats de productes menstruals. "El que ens mou és ajudar els nostres clients i el respecte al medi ambient".