La Fundació Althaia de Manresa té 4.045 pacients en llista d'espera per ser intervinguts quirúrgicament, segons dades del departament de Salut el 31 de desembre del 2015. Les xifres fan referència a les més d'una cinquantena d'operacions generalistes que es practiquen, les oncològiques i tres intervencions que estan garantides en un termini màxim de sis mesos, i que són les cataractes i les pròtesis de maluc i genoll.

El gruix més importants de pacients que s'esperaven per operar-se corresponen a la cinquantena d'intervencions esmentades, amb 3.229 persones a la llista d'espera. Entre aquestes hi ha les 14 que fins ara hi havia garantides.

D'aquestes intervencions generals n'hi ha quatre que superaven els 200 pacients en llista d'espera. Es tracta de les hèrnies, lesions de parts toves de l'aparell locomotor i reparacions articulars. Amb més de 100 persones que s'esperaven hi ha varius, colecistectomia, el canal carpià, galindons, operacions de múscul, tendó i fàscia de la mà, lesions cutànies, operacions d'òs i intervencions d'estructures articulars.

Pel que fa al temps d'espera, la mitjana és de 206 dies. Però hi ha dues intervencions que superen els 500. Es tracta de la septoplàstia i rinoplàstia, amb 529 dies i 48 pacients en llista d'espera, i intervenció dels òrgans sexuals masculins, amb 506 dies i 98 pacients. Les reparacions articulars i estructures articulars superen l'any.

De les úniques 3 intervencions que encara hi ha garantides, les cataractes continua sent la que té més llista d'espera de llarg, amb 484 pacients. Tot i així l'Hospital de Sant Joan de Déu ha premut l'accelerador. El juny del 2015 n´eren més de 760, i dels 243 dies d'espera de mitjana d'aleshores s'ha passat als 201, que són poc més de sis mesos. A final de l'any passat la Fundació Althaia va anunciar que incrementaria la seva capacitat per operar cataractes.

No ha passat el mateix amb les pròtesis de genoll. El 2014 hi havia 194 persones en llista d'espera i el 2015 n'hi havia 230 que s'esperaven per passar pel quiròfan. Són intervingudes amb una mitjana de 195 dies d'espera. Pel que fa a les xifres sobre intervencions de maluc, no s'han mogut gaire i continuen en nivells semblants als de l'any anterior. N'hi ha 76 en llista d'espera i passen per quiròfan al cap d´una mitjana de 181 dies.

En oncologia la llista d'espera era de 26 pacients el 31 de desembre del 2015, i la mitjana per passar per quiròfan era de 20 dies, molt per sota dels 45 o 60 que hi ha d'haver en funció de la malaltia. A Althaia qui més s'ha d'esperar són els afectats per càncer de pròstata, amb 46 dies de mitjana. La intervenció de mama, amb 12 pacients, és qui tenia més llista d'espera. Algunes intervencions oncològiques es deriven a altres centres sanitaris de Catalunya.

Salut ha canviat el sistema per comptabilitzar les llistes d'espera. Fins ara cada mig any feia públics les xifres de les intervencions garantides a sis mesos. N´eren un total de 14, i en teoria corresponien a les més comunes que es practiquen. Ara en aquest paquet s'hi inclouen totes les intervencions. A més a més no hi ha un temps garantit a partir del qual el pacient pot demanar que sigui derivat a un altre centre, sinó que la premissa general és que la intervenció es pugui fer abans d'un any.