Manresa ha estat una de les primeres poblacions de Catalunya a adaptar la seva ordenança funerària a la liberalització del mercat -mitjançant un reglament que redueix dràsticament els requisits per obrir una funerària- però l’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) considera que encara hi ha massa traves, segons un informe al qual ha tingut accés Regió7.

A petició de l’Ajuntament de Manresa, ha fet una valoració sobre la nova ordenança de serveis funeraris que detalla els aspectes que encara haurien de millorar. I el resum seria que no caldria disposar de 3 vehicles (sinó d’un o cap) ni d’un estoc de fèretres per a 2 mesos ni dipositar 10.000 euros de fiança.

També considera necessari que en l’aprovació de la versió definitiva de l’ordenança se suprimeixin els requisits relatius a les instal·lacions de tanatori i les limitacions de nivell urbanístic que podrien condicionar la implantació d’aquest tipus de servei.

Per a l’ACCO resultar clar que l’exigència d’aquests requisits podria dificultar la implantació, especialment, d’empreses de petita dimensió que no sempre tenen la capacitat de realitzar desemborsaments inicials importants, la qual cosa els impediria seguir la dinàmica natural del creixement, en el sentit d’iniciar l’activitat amb pocs mitjans i incrementar-los gradualment a mesura que el negoci es consolida i comença a donar resultats positius.

Suprimir requisits

Considera oportú valorar la conveniència de «suprimir el requisit relatiu al nombre mínim de vehicles de transport funerari, o bé limitar-ho a un». Així mateix, respecte el requisit relatiu al nombre de fèretres, veu «clarament desproporcionat» exigir una reserva mínima equivalent dos mesos de cobertura, i més si es té en compte que al municipi, ja en l’actualitat, són diversos els operadors autoritzats que presten els serveis funeraris.

Si es pren com a referència la xifra de defuncions produïdes a Manresa, aquest estoc hauria de ser d’un mínim d’entre 100 i 200 fèretres, aproximadament, per cada operador. En aquest sentit, recorda que l’anterior ordenança no determinava cap estoc mínim de fèretres i es remetia exclusivament al què disposava la normativa de policia sanitària mortuòria el que seria més positiu des d’una òptica de competència.

L’ACCO també considera que caldria una revisió de les normes urbanístiques vigents que, en moltes ocasions, són «injustificadament restrictives» em relació amb el sòl apte per a la implantació de nous tanatoris i, si s’escau, la seva modificació per tal de «reduir aquesta barrera que, a vegades, és insalvable».