Després d´haver inaugurat l´exposició el passat 31 de març a l´Espai Memòries del Museu Comarcal de Manresa, el diumenge 8 de maig ha tancat les portes amb èxit de públic i moments molt emotius. Ha estat més d´un mes que la mostra ha permès donar a conèixer a la ciutat de Manresa el treball compartit de diverses institucions i associacions de la ciutat, (Ajuntament de Manresa, Museu Comarcal, Escola d´Art, INS Pius Font i Quer i INS Lluís de Peguera).

En aquesta exposició s´ha fet una contextualització artística i audiovisual dels horrors dels camps d´extermini, però també del procés humà cap a la destrucció i la barbàrie, treballat amb una gran força expressiva per part dels alumnes que hi han participat.

En el mateix projecte es va encabir la IV Trobada de Joves per a la recuperació de la memòria i prevenció del Feixisme, impulsada per l´Amical de Mauthausen i altres camps. Aquesta trobada organitzada per les mateixes associacions abans esmentades van conduir a unes 150 persones de diferents indrets de Catalunya a visitar el refugi antiaeri de la Renaixença, a participar en un petit acte d´homenatge a la Bibliotecadel Casino on, davant d´un dels símbols recuperats, la figura d´en Joaquim Amat Piniella, es va cantar en cor el Cant dels deportats.

Lliurament del 1r premi Montserrat Roig de treballs de recerca

La jornada va transcórrer a l´Espai Memòries del Museu Comarcal de Manresa, on es va poder veure l´exposició abans esmentada i on es va lliurar el primer Premi Montserrat Roig de Treballs de Recerca, concedit per l´Amical de Mauthausen: el primer premi va ser per l´alumne de l´INS Pius Font i Quer, Pol Torras, amb el seu treball sobre la biografia d´en Joan Poch Sardà. També hi va haver-hi dos accèssits per l´alumna Alba Jové de l´IES de Masquefa i Rosa Millan de l´INS Francisco de Goya de Barcelona, amb el treball "El convoy de los927".

Tot seguit, tots els centres participants van ensenyar petites mostres de com treballen la prevenció del feixisme i el record a la memòria dels deportats i exiliats catalans i espanyols.

Els treballs presentats destaquen per la seva profunditat i humanitat i, com a proposta innovadora, cal assenyalar l´espai web "Joves per a la preservació dela Memòria" a les xarxes socials elaborada perla Marina Bau, ex-alumna d´un institut de Vilanova ila Geltrú, dedicada a ser un espai de trobada de joves amb aquestes inquietuds.

Sessions de treball sobre l´holocaust

Les activitats del cap de setmana van seguir el dissabte 6 de maig amb unes xerrades combinades entre estudiants i persones relacionades amb la divulgació de la història en el nostre territori com Rosa Toran i Quim Aloy, a més del testimoni de Joan Carrió, fill del deportat manresà a Mauthausen i Gusen, Jacint Carrió.

Tancava l´acte del matí la intervenció d´uns quants alumnes dels dos instituts de Manresa que l´any passat varen participar en el viatge a Mauthausen i van poder donar les seves impressions, sobretot als alumnes que escoltaven, ja que aquesta setmana els tocarà a ells viatjar a Mauthausen, en el que serà ja el 4t any que es realitza aquest projecte i que culmina tota aquesta tasca pedagògica i divulgativa que ha tingut aquest treball.

Espectacle poètic i musical

Finalment a la tarda, l´Espai Memòries acollia un espectacle que seria la síntesi de tot el que s´ha volgut expressar amb aquesta exposició. La lectura dramatitzada dels textos "Les veus de l´exili" a càrrec del grup de teatre el Carlins, acompanyats per alumnes dels dos instituts que alternaven els textos amb interpretacions musicals triades per l´esdeveniment.

L´acte aconseguí transmetre emoció al públic, les lectures acompanyades d´un gran realisme en la seva caracterització més les peces musicals interpretades pels alumnes de manera emotiva i professional, varen donar un resultat que el públic va saber agrair felicitant a tots els participants.

En aquest projecte, s´ha pogut veure la col·laboració de diferents institucions, treball en equip, projecció de ciutat, treball pedagògic i educatiu, implicació del jovent acompanyat de la maduresa dels professionals adults.

En definitiva, una experiència molt positiva per als que hi han participat, sobretot pels resultats entre els estudiants motivats a seguir en la tasca de recuperació dels valors educatius de restablir la justícia i la dignitat de l´ésser humà.

Amb les activitats d´aquest cap de setmana es tanca l´exposició que ha estat més d´un mes a l´Espai Memòries. Durant aquest temps han passat pel museu a visitar-la o a participar en les diverses activitats programades prop d´un miler de persones.