Casa de la Música de Manresa ha obert la convocatòria per sol·licitar ajudes a la creació adreçades a fomentar el desenvolupament artístic tant en l´enregistrament com en la música en directe. El període de sol·licitud es va iniciar ahir i finalitzarà el proper 7 de juny. La petició d´ajudes es podrà en fer quatre categories: Per participar al Mercat de Música Viva de Vic dins l´escenari de Cases de Música, per a l´enregistrament de maquetes, per a la producció escènica o bé per al Banc de proves.

L´acte de presentació de la convocatòria d´ajuts, que té el suport de l´Ajuntament i la Generalitat, s´ha fet aquest migdia, a la sala Stroika de Manresa, i ha anat a càrrec de la regidora de Cultura i Joventut de l´Ajuntament de Manresa, Anna Crespo; i del director de Casa de la Música de Manresa, Dani Castellano.

L´objectiu de la convocatòria és contribuir a impulsar la creació musical de artistes solistes o bandes musicals emergents -de qualsevol gènere o estil musical- a Manresa i comarca, així com el desenvolupament artístic de les formacions musicals vinculades a la ciutat. A banda de la vinculació dels artistes al territori, es valorarà la creativitat, l´originalitat i la creació pròpia i es prioritzaran els treballs musicals cantats en català.

En la presentació, la regidora de Cultura i Joventut de l´Ajuntament de Manresa, Anna Crespo, ha manifestat el suport de l´Ajuntament a aquesta "tasca impagable" de suport a la creació musical. Per la seva banda, Dani Castellano, de Casa de la Música, ha explicat que les diferents categories de les ajudes estan pensades per tal d´acompanyar els grups en els diversos estadis de la seva existència. Així, hi ha des del "Banc de proves" per a bandes o solistes que comencen, fins a la possibilitat de participar el Mercat de Música Viva de Vic per a artistes ja més consolidats.

Dani Castellano ha especificat que les 13 ajudes que s´ofereixen en total arribaran a entre el 25 i el 30% de les bandes de la comarca. Es compta actualment que n´hi ha una seixantena en actiu, tot i que es calcula que d'aquestes, a l'entorn de 10 tenen una vida molt efímera.

Fins ara aquestes ajudes ja existien i s´oferien a bandes que ho sol·licitaven a la Casa de la Música, si bé és la primera vegada que se´n fa una convocatòria pública, perquè puguin arribar a tots els interessats i també per tal de visibilitzar i posar en valor la tasca que es porta a terme des d´aquesta entitat, un objectiu que s´ha marcat des de l´Ajuntament.

Banc de proves

L´objectiu és oferir quatre ajudes a aquells grups que desitgen realitzar un assaig amb públic o un concert a on provar temes nous, nous components de la formació o simplement gaudir tocant en directe. Els ajuts aniran adreçats a grups o solistes que no tinguin cap treball editat.

Les bandes seleccionades tindran a la seva disposició els recursos disponibles i necessaris de la sala Stroika, així com el personal necessari per a la realització en directe, consistent en un tècnic de so per gestionar el so en del directe, i els tècnics adients per la comoditat de la banda dins l´escenari.

Ajudes per a la producció escènica

L´objectiu d´aquests ajuts són millorar la producció escènica? el repertori, la interpretació i les dinàmiques de les cançons, el ritme dramàtic del concert, la posada en escena i l´actitud dels músics, la tècnica i els efectes, etc. Les podran sol·licitar artistes emergents o que estiguin en procés de professionalització que puguin acreditar-ho amb una certa trajectòria, una activitat continuada i experiència en l´àmbit de les actuacions en directe.

En aquesta categoria hi haurà un total de 4 ajudes a solistes o grups que consisteixen en quatre sessions de treball per a la producció i direcció del directe, sent aquest a cost zero. De les quatre sessions, dues seran prèvies de treball i preparació amb un director escènic, una sessió de concert en viu a la sala Stroika i, finalment, hi haurà una sessió post-concert d´anàlisi i tancament.

Ajuda a l´enregistrament de maquetes

Les ajudes per a l´enregistrament de maquetes tenen l´objectiu de donar més facilitats als grups a l´hora de fer difusió a les xarxes socials i fer més visible la banda a Internet, tenint així la possible opció de trobar concerts i actuacions.

En aquesta categoria hi haurà un total de 4 ajudes a solistes o grups emergents que encara no hagin tingut una trajectòria o vinculació professional amb el món de la música, que no tinguin cap treball publicat i sense cap contracte discogràfic o editorial en vigor. Només s´acceptarà artistes que tinguin treballs auto-editats.

Les ajudes consisteixen en quatre sessions, tenint aquestes un màxim de 9 hores diàries per a la producció (preparació, gravació i mescla). Els grups seleccionats podran tenir a la seva disposició tots els recursos a la sala Stroika així com el personal necessari per a la realització del projecte.

Participació al Mercat de Música Viva de Vic

Aquesta convocatòria pretén concedir una ajuda per donar visibilitat a un grup o un solista emergent en l´escena musical bagenca per tocar al pròxim Mercat de Música Viva de Vic, ja que se´l deixarà actuar en un dels escenaris més representatius de l´escena catalana.

La convocatòria va sobretot adreçada als artistes emergents o que estiguin en procés de professionalització que puguin acreditar-ho amb una certa trajectòria, una activitat continuada, que tinguin treballs editats i amb experiència en l´àmbit de les actuacions en directe.

Presentació de sol·licituds

El termini per a la presentació de sol·licituds de les quatre categories d´ajudes va començar ahir, 10 de maig, i finalitzarà el dimarts 7 de juny. La sol·licitud que donarà accés a l´ajuda la podreu trobar al web http://www.casadelamusica.cat/ca/manresa, on caldrà omplir el formulari pertinent.

Posteriorment, en el cas de ser seleccionat, s´haurà de presentar la fotocòpia del DNI, NIE o passaport del sol·licitant i la documentació que acredita la vinculació del grup o solista amb la ciutat de Manresa.