Luis Gonzalo és un militar atípic. Es mostra respectuós amb l'independentisme, diu obertament que a l'exèrcit hi ha corrupció, que no està al servei dels ciutadans sinó d'unes quantes indústries, es declara progressista i considera les guerres d'Iraq o l'Afganistan neocolonials i no pas una lluita contra el terrorisme, que opina que només es pot combatre amb plans de desenvolupament. Per totes aquestes opinions va ser expulsat del cos, encara que ell assegura que es continua sentint soldat.

Gonzalo va ser aquest dimarts a Manresa convidat per Podem per presentar el seu llibre 'Código Rojo', frase que s'utilitza quan no es fa cas de la cadena de comandament. Gonzalo va decidir no fer-ho. Abans d'expulsar-lo va estar arrestat tres vegades. Al llibre narra en forma de novel·la els abusos a les forces armades, que estan dirigides "per quatre feixistoides. I això és molt perillós", va declarar.

Va opinar que els sectors progressistes de Catalunya i Espanya han viscut d'esquena a l'exèrcit, un fet que va considerar comprensible tenint en compte, va dir, que ha protagonitzat desenes de cops, que ha encapçalat règims totalitaris i que de tant en tant alerta d'intervenir en casos com el de Catalunya. Això ha provocat que hi hagi gent "que se senti permanentment agredida", va afirmar. Però considera que el que s'ha de fer és girar-lo com un mitjó. "Cal canviar-lo perquè no ho farà per combustió espontània".

També va manifestar que costa 40.000 milions l'any. Per això va reivindicar "un exèrcit democràtic, al servei dels ciutadans i que no tiri a les escombraries 40.000 milions d'euros". Va afirmar que no se n'ha de prescindir, però se n'han de redefinir les funcions i sotmetre a la voluntat dels ciutadans.

Va denunciar que els conflictes "són el gran negoci del segle", que afavoreixen bàsicament la indústria de l'armament, la petroliera o la tèxtil, i que personatges com Joan Carles I o Aznar s'han enriquit amb aquests negocis.