ExpoBages Ascensió 2016, la fira multisectorial de referència de Manresa i la seva àmplia àrea d´influència, se celebra enguany del 20 al 22 de maig al centre de la ciutat de Manresa, amb la participació d´uns 200 expositors. El certamen es fa realitat gràcies a la suma d´esforços de la Fundació Fira de Manresa i la Unió de Botiguers i Comerciants. Tot i que l´ExpoBages Ascensió començarà aquest divendres, dia 20, la inauguració oficial serà el dissabte 21, sota la presidència del conseller Jordi Baiget, màxim responsable de la conselleria d´Empresa i Coneixement i l´alcalde de Manresa i president de Fira de Manresa, Valentí Junyent.

Els detalls d´aquesta nova edició han estat presentats aquest dimarts per la primera tinent d´alcalde i regidora de Dinamització Econòmica i Participació de l´Ajuntament de Manresa, Mireia Estefanell; pel president de la comissió organitzadora de l´ExpoBages, Llorenç Juanola; pel president de Manresa + Comerç, Jaume Pont; i del membre de la comissió organitzadora, Joan Tomasa.

Estefanell ha donat la benvinguda a una nova edició de l´Expobages que, per quart any consecutiu se celebra al centre de Manresa, "una bona experiència que ha quedat consolidada i que aquest any creixerà tot ampliant els espais expositius cap al Centre Històric de la ciutat". La regidora ha tingut paraules d´agraïment cap la comissió organitzadora i el comerç manresà pel seu treball de "dinamització i promoció de la ciutat".

Llorenç Juanola ha manifestat la seva satisfacció per la bona resposta de les empreses per ser-hi presents i per "omplir" els espais disponibles amb una variada oferta de productes i serveis que pot oferir Manresa i comarca. Al seu torn, Jaume Pont també veu amb optimisme aquesta nova edició, on ha destacat "la prova gastronòmica a la Plaça Major, una aposta amb voluntat de créixer i que cal potenciar". Finalment, Joan Tomasa ha ressaltat també la presència de parades d´artesania de producció pròpia, "amb productes exclusius i de gran qualitat".

Les principals novetats del sector de l´automòbil

El sector que ocupa una superfície més gran és el de l´automoció, amb la presència dels concessionaris ala Catalunya Centralde les principals firmes. Una de les novetats d´enguany és la possibilitat que els potencials compradors puguin provar el vehicle que els interessi. Cada concessionari tindrà dos turismes de prova, a punt de fer un circuit amb sortida i arribada a la plaça Porxada. Es considera que aquest és l´espai idoni per tenir-hi i començar el recorregut per Esquilets i carretera de Vic. El sector de l´automoció estarà ubicat des de les immediacions de Crist Rei, Guimerà, Muralla del Carme, Muralla de Sant Domènec i plaça de Sant Domènec.

Turisme de proximitat i qualitat a la Plana de l´Om

Destinacions i propostes gastronòmiques molts variades formaran part de la vintena d´espais expositius que s´ubicaran ala Planade l´Om, en el marc d´una iniciativa que porta a terme amb Bages Impuls, entitat que en els darrers anys contribueix a la dinamització del turisme al territori.

La mostra turística, que rep el nom de "Camins del Bages/Un territori per descobrir", es va organitzar, per primera vegada a l´ExpoBages Ascensió 2015, i va ser molt ben valorada pels visitants i pel propi sector. A part de promoure el turisme, es va aconseguir quela Planade l´Om fos un punt molt dinàmic i concorregut.

Així, doncs,la Plana de l´Om esdevindrà un dels pols d´atracció i quedarà unida comercialment amb la plaça de Sant Domènec pels carrers del Born i Nou, en els quals hi haurà obertes les botigues i, a banda, hi haurà petites parades de perfil artesanal.

Per altra banda, com cada any, s´han programat moltes activitats que converteixen la ciutat de Manresa en una gran festa. Des de mostra de vehicles clàssics a accions artístiques amb grafittis (al carrer Sant Miquel) passant per actuacions que presentaran directament diferents expositors, etc.

Dissabte, a la plaça Major, "Tasta el Bages"

"Tasta el Bages" es presentarà en societat aquest dissabte, dia21, ala plaça Major i forma part de les noves activitats dinamitzadores que tenen per objectiu contribuir a la revitalització del Centre Històric de la ciutat. L´activitat permetrà la degustació i compra de productes subministrats directament pels productors o elaboradors, o cuinats pels millors xefs de la comarca i acompanyats de vins de la DO Pla de Bages . L´horari serà de 12 a 15 h. i de 18 a21 h.

Hi haurà tiquets d´1 euro que es bescanviaran pels productes que es puguin tastar. Els preus dels tastos oscil·larà entre 1 i 4 euros. Hi haurà la possibilitat de comprar un paquet de 10 tiquets amb un 30% de descompte, que costarà 7 euros.

La mostra de productes gastronòmics compta amb la participació dels productors i establiments següents: Les Arnaules i Mengem de l´Hort (productes de la horta); Muntanyola i Artelac (formatges); Migjorn i l´Obaga de l´Agneta (olis); Coma i Fonollosa (forns de pa); Cal Fusteret i Mercè Aloy (embotits); Cal Magre (Callús), Pastateca, Gaudí, Vermuteria Santa Rita, 1913, la Taverna dels 7 Turons (restaurants i cuiners); El Setè Cel, representant dels cellers de la DO Pla de Bages (vins).

Quatre anys consecutius al centre de Manresa

L´any 2013, ExpoBages va creure oportú canviar d´ubicació i tornar a ocupar el centre de la ciutat amb l´objectiu de revitalitzar la fira que, en un entorn de forta crisi econòmica, els darrers anys havia perdut poder de convocatòria. El trasllat al centre va permetre també potenciar el petit i mitjà comerç, indispensable per mantenir viu el perfil de ciutat que ha caracteritzat històricament Manresa. Durant més de 30 anys, l´escenari de la fira havia estat el Palau Firal de Manresa, un espai que al llarg de l´any acull altres fires.

La decisió de traslladar ExpoBages al centre de Manresa es va fixar amb els consens dela UBIC, entitat que tradicionalment impulsava la Fira de l´Ascensió que aplegava bàsicament diferents perfils d´artesans. Ara, doncs, l´oferta és molt complerta des del punt de vista comercial i també social.