Noves normes de joc urbanístiques al sector de les antigues fàbriques de la Favorita i els Polvorers, al costat del riu, a la carretera vella de Manresa a Barcelona per la Renfe.

Amb la modificació del pla general d´ordenació urbana de Manresa, aprovada inicialment, s´atorga als amos del sòl un increment del sostre edificable de 2.977 metres quadrats i s´obté un augment de sòl públic de 3.466 metres quadrats.

La iniciativa del govern de CDC i ERC defensa l´interès públic de l´operació pel «lleuger» increment de sostre edificable, un 17,3%, enfront del 70% de creixement dels espais públics, que a més milloren la seva ubicació.

Aquests espais públics estaven fraccionats i si la modificació tira endavant tot l´espai lliure intersticial que hi ha entre les fàbriques passarà a ser un sòl públic continu que, a banda d´articular els edificis patrimonials, s´incorporarà al parc del Cardener.

La modificació inclou la definició d´una nova divisió poligonal del polígon que comprèn les fàbriques de la Favorita i els Polvorers, amb l´objectiu de facilitar el desenvolupament d´un sector estratègic per a la ciutat.

Per aconseguir-ho s´estableix una divisió en tres polígons, que es corresponen amb els tres propietaris dels terrenys, per afavorir que cada propietat pugui desenvolupar el seu polígon independentment de l´acord i els ritmes dels altres.

El març de 2006 es va aprovar la modificació puntual del Pla General Parc del Cardener, entre el Pont Vell i la riera de Rajadell, amb l´objectiu d´ordenar l´entorn d´aquest tram del riu Cardener amb un alt valor ambiental i paisatgístic.

La modificació també comprenia la recuperació del conjunt de fàbriques del riu: la farinera La Favorita, els Polvorers i les fàbriques Blanca i Vermella, totes elles incloses en el Catàleg de Patrimoni.

La modificació preveia el desenvolupament del sector en dos polígons. Un a la riba dreta, que incloïa la Favorita i els Polvorers, i un altre a l´esquerra, amb les fàbriques Vermella i Blanca.

El desenvolupament d´aquests polígons havia de fer-se amb l´acord, i de manera conjunta, de tots es propietaris, cosa que, amb l´actual conjuntura econòmica ha estat inviable perquè no tots tenen ni les mateixes disponibilitats ni intencions.

La passera es desplaça

La modificació aprovada també preveu el desplaçament de la passera prevista per creuar el Cardener en un punt més central del sector, entre la Favorita i els Polvorers. Una passera que ha de permetre connectar la riba dreta amb el camí de Sant Jaume, a l´esquerra.

Pel que fa als usos, es mantenen mixtos, com preveu el planejament actual. El govern considera que aquesta modificació es justifica per l´interès públic que significa facilitar la recuperació del patrimoni industrial de la ciutat, així com el patrimoni natural, a l´entorn del Cardener.