La Fundació Althaia, la Fundació Sociosanitària de Manresa i la Unitat d'Investigació Clínica es coordinaran per fer assajos clínics de nous fàrmacs per combatre les malalties neurodegeneratives com les demències i en especial l'Alzheimer. Les tres institucions han signat un conveni de col·laboració per donar un impuls a aquests tractaments experimentals.

Fa més de 4 anys que Althaia i la Unitat d'Investigació Clínica (UDIC) fan estudis clínics amb nous fàrmacs. Hores d'ara la fundació té oberts 12 estudis de patologies d'aquest tipus com el Parkinson, demències o epilèpsies. Són medicaments que han passat primer pels laboratoris, assajos clínics previs i que també s'han avaluat en persones sanes i pacients voluntaris.

A l'hospital de Sant Joan de Déu de la Fundació Althaia es fan proves en les anomenades fase II i III. En la fase II el medicament experimental es prova en un reduït número de pacients per comprobar si és eficaç. La fase III ja abarca una mostra de pacients més àmplia. A partir d'aquí si el resultat és satisfactori i es demostra la seva utilitat, aquests medicaments poden sortir al mercat un cop hagi rebut l'autorització de les agències internacionals i nacionals per a la seva comercialització.

Actualment a Manresa i la seva àrea d'influència les persones afectades per un deteriorament cognitiu són ateses a la Unitat Ambulatòria de Demències del Bages, a l'Hospital de Sant Andreu de la Fundació Sosciosantària de Manresa (FSSM). Aquesta unitat permet centralitzar en una porta única els pacients amb aquestes afectacions, on són atesos per un equip multidisciplinar tan de la FSSM com d'Althaia.

Amb el conveni signat s'estableix el protocol a seguir per realitzar assajos clínics en aquest àmbit, el que permet fer més accessibles tractaments experimentals a pacients del Bages i el seu entorn que, d'una altra forma, només seria possible dur a terme a Barcelona.

L'acord contempla com identificar de forma idònia els pacients que puguin ser candidats a rebre aquests tractaments experimentals i estableix que en el cas que un estudi es pugui adequar a la situació d'un pacient, s'informarà a aquesta persona i a la seva família. Només si hi estan interessats seran citats a Sant Joan de Déu per avaluar si compleixen els requeriments del protocol. Després hauran de donar el seu consentiment.